Saldaus pieno sūris arba panyras

0
14509

Panyras – vienas iš pagrindinių mėsą pakeičiančių ingredientų ajurvedinėje virtuvėje – tiek skoniu, tiek ir maistingomis medžiagomis.
Panyrą galima kepti keptuvėje arba orkaitėje, kaitinamas jis nesubyra, dėti į sriubas, troškinius ar padažus, jis išbrinksta ir prisigeria skonio bei aromato. Taip pat naudojamas daržovių kepsneliams,  įdarams, blynams, desertams.
Galiu pridurti, kad tai fantastiškai skanus sūris. Vis bijodavau pagaminti namie, nes galvojau, kad man tikrai nesigaus. O dabar gaminu labai dažnai. Likusias išrūgas galima panaudoti blynams, padažams.

Atsispausdinti receptą
Saldaus pieno sūris arba panyras
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Išspaudžiame iš citrinos sultys. Pas mane gaunasi ~ 100 ml, nors paprastai panaudoju 70 ml. Bet geriau turėti su atsarga.
  2. Kiaurasamtį išklojame merliuku.
  3. Pieną pilame į puodą ir pastatome ant viryklės.
  4. Neatsitraukiant nuo viryklės stebime mūsų pieną, kad neišbėgtu. Pagauname tą momentą:
  5. Nukeliame ir po trupučiuką pilame citrinos sultys. Pienas turi susitraukti į varškę ir atsiskirti skaidrios citrinos geltonumo išrūgos. Jei pienas nesusitraukė ar išrūgos balkšvos, įpilame dar citrinos sulčių. Atsargiai permaišome, nuo puodo sienelių į vidurį. Palaikome 3 minutes (jei darote sūrį, jei norite varškės, nukelkite iš karto).
  6. Puodo turinį pilame į paruoštą kiaurasamtį.
  7. Jei gaminu varškę, tai pakabinu merliuką ant medinio šaukšto ir palaukiu 10 minučių, kol nuvarvės likęs skystis.
  8. Jei gaminu sūrį, tuomet užrišu merliuką, dedu ant plokščio paviršiaus (galima dėti atgal į puodą) ir paslėgiu 20-40 minučių. Kuo ilgiau laikysite, tuo sūris bus kietesnis.
  9. Naudojame patiekalui ruošti arba dedame į šaldytuvą (galima laikyti iki 7 dienų). Bet aš visada sunaudoju iš karto.
Recipe Notes
  1. Panyrui gaminti geriausia rinktis kuo riebesnį pieną, tuomet ir išeiga bus didesnė, ir sūris - skanesnis.
  2. Iš 2 l pieno gaunasi 250-300 g. sūrio.

Facebook komentarai
Ajurvedos konsultantė, ajurvedinės ir vegetarinės mitybos specialistė, prieskonių žinovė, ajurvedinių ir vegetarinių receptų autorė, studijuoja dietetiką bei jau kelerius metus intensyviai kasdien studijuoja ajurvedą, mokydamasi iš vienų geriausių pasaulyje Indijos, Rusijos ir kitų šalių ajurvedos gydytojų, taiko šias žinias savo kasdienėje praktijoje, konsultuoja sveikatinimosi bei sveikos gyvensenos ir mitybos temomis.