Khičdi (arba khičari, khičuri, kitchari)

0
1919

Labai skanus ir maistingas valgis, suteikiantis organizmui jėgų ir tvirtumo.

Khičdi – puikiai subalansuotas patiekalas ne tik Ajurvedos požiūriu, bet ir iš šiuolaikinės dietologijos pozicijų, tai puikus baltymų šaltinis.👌 Šis tobulas patiekalas lengvai virškinamas, suteikia jėgų ir gyvybingumo, tuo pačiu metu maitina visus kūno audinius.

Khičdi – tai pagrindinis patiekalas organizmo valymo praktikų metu, naudojamas organizmo atsistatymui, valymui ir atjauninimui. Padeda detoksikacijos procesui.

Khičdi – vienintelis patiekalas ajurvedinėje mityboje, nesudarantis Amos (toksinų), o priešingai – padedantis juos šalinti. Taip pat šis patiekalas subalansuoja visas tris došas – Vatą, Pitą ir Kaphą.

Atsispausdinti receptą
Kichari
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Užverdame 1,5 l vandens, beriame nuplautus ryžius ir dalą. Sumažiname ugnį ir verdame apie 40 minučių arba kol vanduo susigers. Pasūdyti reikėtu po 10-15 min. virimo arba pabaigoje.
  2. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 1 v.š. ghi, beriame garstyčių sėklas, uždengiame dangčių. Kai sėklos nustos spragsėti, beriame kuminą ir maišant kepame kelias sekundes. Dedame smulkiai supjaustytą imbierą ir beriame kitus prieskonius, maišant kepiname 5 sekundes.
  3. Likus 5 min. iki ryžių-dalo virimo pabaigos, dedame į puodą pakepintus prieskonius ir gerai permaišome. Galima pagardinti prieskoninėmis žolelėmis (krapais, petražolėmis, kalendra).
Recipe Notes
  1. Spindulines pupuoles pamirkyti 6 val. arba per naktį.

Facebook komentarai
Ajurvedos konsultantė, ajurvedinės ir vegetarinės mitybos specialistė, prieskonių žinovė, ajurvedinių ir vegetarinių receptų autorė, studijuoja dietetiką bei jau kelerius metus intensyviai kasdien studijuoja ajurvedą, mokydamasi iš vienų geriausių pasaulyje Indijos, Rusijos ir kitų šalių ajurvedos gydytojų, taiko šias žinias savo kasdienėje praktijoje, konsultuoja sveikatinimosi bei sveikos gyvensenos ir mitybos temomis.