Keptų daržovių padažas

Iš paprastų produktų galima pagaminti naminį, labai skanų, sodraus skonio padažą, kuriame nėra jokių cheminių priedų. Man patinka orkaitėje keptos daržovės, nes pasižymi intensyvesniu skoniu, jos apskrunda ir įgauna papildomo saldumo.

Atsispausdinti receptą
Keptų daržovių padažas
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Perpjauname pomidorus pusiau ir išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstome cukrumi, čiobrelių lapeliais ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
  2. Kepame iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
  3. Papriką patepame aliejumi ir dedame ant kepimo skardos ir kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min.
  4. Papriką dedame į maišelį ir palaikome 10 min
  5. Daržoves nulupame, dedame į smulkintuvą, pagardiname druska, pipirais, asafetida, citrinos sultimis ir sutriname iki vientisos masė.

Pomidorų čatnis (aštrus padažas)

Šis čatnis labai panašus į pomidorų padažą, tik skanesnis. Yra sakoma, kad čatnis yra toks aštrus, kad vos gali jį valgyti ir toks saldus, kad negali jo nevalgyti.

Atsispausdinti receptą
Pomidorų čatnis (aštrus padažas)
Servings
Ingredients
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Nuo pomidorų nulupame odelę ir sutriname su 4 v.š. vandens (aš panaudojau bulvių grūstuvą).
  2. Ant vidutinės ugnies puode įkaitiname ghi sviestą ir suberiame garstyčių sėklas. Uždengiame ir kepiname kol nustos spragsėti.
  3. Dedame gvazdikėlius, čilį, lauro lapus, kumino sėklas, cinamono lazdelę, kalendrą ir imbierą. Maišant kepame 1 minutę
  4. Dedame pomidorus, pagardiname druska ir asafetida, išmaišome. Verdame ant silpnos ugnies 30 minučių. Retkarčiais pamaišome.
  5. Beriame cukrų, permaišome, padidiname ugnį ir nuolat maišant verdame dar 5 minutes.
  6. Nukeliame nuo ugnies, išimame gvazdikėlius ir cinamono lazdelę.

Lydytas sviestas „ghi“ su imbieru

Per amžius „ghi“ (ghee) buvo gerovės simbolis Indijoje. Tai – skystas auksas.

Tikrasis ghi sviestas, koks gi jis?⠀

Jei norite gauti tikrąjį Ghi, kuris gerina virškinimą ir padeda gydantis daugybę negalavimų, rekomenduojama patiems pasigaminti ir natūralų sviestą. Nes tiesiog paprastas parduotuvinis sviestas neturės šių savybių. Bet žinoma, galima naudoti ir jį.

Tai gi, pirmiausia teisingo sviesto receptas:⠀
8 stiklinės riebios grietinėlės🥛
1 v.š. ledinio vandens 💧
1 stiklinė ledo trupinių ❄️

Paimti iš anksto atšaldytą šaldytuve grietinėlę, suplakti rankomis ar blenderiu, kol netaps tirštos. Įpilti ledinį vandenį; sviesto gumulėliai pradės atsiskirti nuo skysčio. Supilti ledą, tęsti plakimą kol visas sviestas neatsiskirs nuo skystos dalies (pasukų). Perkošti per smulkų sietą. Vėl užpilti lediniu vandeniu, perplauti sviestą (geriau rankomis 👐).

Na o tada iš gauto sviesto (ar paprasto parduotuvinio, jei nesigaminote), gaminame lydytą sviestą ghi.

Atsispausdinti receptą
Lydytas sviestas „ghee“ su imbieru
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Imbierą supjaustome stambiais gabaliukais.
  2. Merliuką sulankstome 4 kartus, dedame imbierą ir užrišame.
  3. Sviestą supjaustome kubeliais (įpakavimas 200 g. supjausčiau į 6 dalis) ir dedame į puodą.
  4. Statome puodą ant viryklės ir ant vidutinės ugnies kaitiname, retkarčiais pamaišant kol sviestas ištirps ir užvirs
  5. Kai sviestas užvirė, sumažiname ugnį ir dedame imbierą.
  6. Sviestą paliekame ramybėje 1,5 val. Per tą laiką susiformuoja plutelė.
  7. Šiek tiek plutelę pastumiame ir patikriname sviestą. Sviestas turėtu būti skaidrus, gintaro spalvos, o ant dugno – rausvos nuosėdos.
  8. Atsargiai nuimame plutelę, jos išmesti nereikia. Ja galima pagardinti košę ar daržoves.
  9. Sviestą atsargiai, kad nepakliūtu nuosėdos, prakošiame pro sietelį išklotą merliuku.
  10. Atvėsusi sviestą dedame į šaldytuvą.
Recipe Notes
  1. Papildomai reikės: storasienis puodas, 2 merliukai 25*25, sietelis, indelis sviestui.

Garstyčių sviestas

Turbūt esate gaminę šokoladinį sviestą, sviestą su žalumynais ar česnakais. Šiandien siūlau jums pabandyti garstyčių sviestą. Toks sviestas tinka prie keptų bulvyčių, grill patiekalų ar ant sumuštinio. Šaldymo kameroje galima laikyti iki 2 mėnesių.

Atsispausdinti receptą
Garstyčių sviestas
Patiekalas Padažai, Užkandžiai
Virtuvė Vegetariška
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai, Užkandžiai
Virtuvė Vegetariška
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Permaišome visus ingredientus ir tiekiame.

Orkaitėje keptos slyvos

Turbūt visi esame ragavę obuolius keptus orkaitėje. Aš siūlau paragauti orkaitėje keptas slyvas. Jos puikiai tinka prie ledu, plaktos grietinėlės, varškės ar su riekele skrudintos duonos.  Ypač skanu su saldaus pieno sūriu.

Atsispausdinti receptą
Orkaitėje keptos slyvos
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Slyvas nuplauname, nusausiname, perpjauname pusiau.
  2. Riešutus sukapojame, bet ne labai smulkiai.
  3. Slyvas dedame į kepimo formą, į kiekvienos slyvos vidų dedame šiek tiek cukraus, apibarstome riešutais ir cinamonu.
  4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 - 25 minutes.
  5. Naudojame kaip padažą šiltą arba šaltą.

Orkaitėje keptos braškės

Taip pagamintos braškės yra sodraus skonio. Puikiai tiks naminiam limonadui gaminti, ledams, apkepams ar blynams gardinti.

Atsispausdinti receptą
Orkaitėje keptos braškės
Patiekalas Padažai
Virtuvė Vegetariška
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Virtuvė Vegetariška
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Braškes nuplauname ir perpjauname pusiau.
  2. Dubenyje braškes permaišome su cukrumi ir dedame į kepimo formą.
  3. Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių.
  4. Atvėsiname ir sudedame į stiklainius.
Recipe Notes
  1. Braškes prieš kepant galima pagardinti cinamonu, gvazdikėliais ar kardamonu.
  2. Prieš sudedant į stiklainius galima sutrinti maisto smulkintuvu iki vientisos masės.

Humusas su keptomis paprikomis

Humusas yra fantastiškai skanus ir labai greitai paruošiamas užkandis. Mėgstu jį valgyti su daržovėmis, lavašu, tepti ant duonos. Šį kartą nusprendžiau paįvairinti klasikinį receptą ir įdėjau orkaitėje keptą papriką. Ir skanu, ir spalva gavosi labai graži.  Valgėm su namie kepta indiška sluoksniuota duona – „Paratha“. 

Atsispausdinti receptą
Humusas su keptomis paprikomis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Visus ingredientus sudedame į virtuvinį kombainą ir sumalame iki vientisos masės, jei humusas gaunasi per tirštas, įpilame šiek tiek virinto vandens (užtepo konsistencija turėtu būti panaši į pomidorų pastą).
  2. Tiekiant humusą, apibarstome paprikos milteliais (tai nėra būtina, bet taip tiesiog skaniau) ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Recipe Notes
  1. Recepte nurodytus prieskonius galite pakeisti prieskonių mišiniu „Garam masala“.

Žirnių humusas su saulėje džiovintais pomidorais

Mes humusą labai mėgstame. Dažniausiai gaminu klasikinį jo variantą, bet šį kartą nutariau paeksperimentuoti. Vietoje avinžirnių panaudojau skaldytus žirnius ir pagardinau saulėje džiovintas pomidorais. Gavosi toks „Fusion“ variantas. O svarbiausia, kad buvo tikrai labai skanu.

Atsispausdinti receptą
Žirnių humusas su saulėje džiovintais pomidorais
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Žirnius reikėtu pamirkyti šaltame vandenyje bent 3-4 val. (aš užmerkiau iš vakaro).
  2. Išmirkytus žirnius dedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu (kažkur 1 cm vandens turėtu būti virš žirnių). Užverdame, nugriebiame susidariusias putas, sumažiname ugnį, puodą uždengiame dangčiu ir verdame apie valandą. Jei vanduo išgaruos, įpilkite šiek tiek dar.
  3. Kai žirniai atvės, dedame juos (aš žirnių nenukošiau, įpyliau visą puodo turinį), kitus ingredientus bei 5 v.š. aliejaus iš indelio su pomidorais į virtuvinį kombainą ir susmulkiname iki vientisos masės.
  4. Tiekiame su duona, daržovėmis, lavašu, krekeriai ar kt.
Recipe Notes
  1. Žirnius būtina pamirkyti ne tik tam, kad jie greičiau išvirtu. Taip mes keičiame jų savybę, t.y. iš sunkaus maisto paverčiame lengvesniu. Žirniai lengviau bus suvirškinti ir nesukels nemalonių pojūčių.

Moliūgų ir pomidorų čatnis (Chutney)

Prekybos centre galima nusipirkti įvairių paruoštų padažų. Pasirinkimas iš tiesų labai didelis. Tačiau namie pagaminti padažai ir žymiai skanesni, ir be abejo sveikesni. Šį padažą gaminau prie panyro kepsnelių. Buvo labai skanu!

Atsispausdinti receptą
Moliūgų ir pomidorų čatni
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame prieskonius.
  2. Moliūgą sutarkuojame stambia tarka. Nuo pomidoro nulupame odelę ir supjaustome kubeliais.
  3. Puode arba keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus arba ghi, beriame garstyčių bei kumino sėklas, uždengiame dangčiu ir palaukiame kol garstyčių sėklos nustos spragsėti. Dedame imbierą ir maišant kepame apie 20 sekundžių.
  4. Į puodą dedame moliūgą, pomidorą ir įpilame 50 ml vandens. Pagardiname asafetida, aštriosios paprikos milteliais, kalendros lapeliais ir druska. Uždengiame dangčiu ir troškiname 15 min. (retkarčiais pamaišome ir jei reikia įpilame dar vandens).
  5. Padažą pagardiname cukrumi, prieskonių mišiniu "Curry Masala", citrinos sultimis ir troškiname dar 5 min. (uždengti nereikia).
  6. Padažą sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės (nebūtinai).
Recipe Notes
  1. Jei padažą gaminate su ghi, tuomet jį geriau valgyti šiltą
  2. Šis padažas tiks prie įvairių kepsnelių, makaronų, ryžių ir kt. patiekalų

Pomidorų čatnis

Šis čatnis labai panašus į pomidorų padažą, tik žymiai skanesnis. Tiks picoms, troškiniams, sriuboms, makaronams. Mes valgėm su indiškais paploteliais įdarytais žiediniais kopūstais.

Yra sakoma, kad čatnis yra toks aštrus, kad vos gali jį valgyti ir toks saldus, kad negali jo nevalgyti.

Atsispausdinti receptą
Pomidorų čiatnis
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame ingredientus.
  2. Smulkiai supjaustome pomidorus.
  3. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų. Beriame Urad dalą, Chaną dalą, ožragės sėklas ir maišant kepame 3-5 min.
  4. Į keptuvę dedame pomidorus,smulkiai supjaustytą imbierą ir maišant troškiname 10 minučių.
  5. Beriame likusius prieskonius, druską bei cukrų ir gerai permaišome.
  6. Šiek tiek atvėsusi padažą sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
  7. Tiekiame prie įvairių kepsnelių, keptų bulvių, makaronų ar ryžių.