
Sėlenos – tai luobelės, kurios lieka sumalus grūdą. Jose gausu ne tik įvairiausių vitaminų, bet ir biologiškai veiklių skaidulinių bei mineralinių medžiagų. Sėlenų skaidulinės medžiagos skatina žarnyno peristaltiką ir tuštinimąsi. Jose gausu ląstelienos, kuri gerina virškinimą, neleidžia kauptis riebalams, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.
Atsispausdinti receptą
Uogų kokteilis su sėlenomis
Instructions
-
Įdėdame visus produktus į virtuvinį kombainą, įpilame vandens, kad beveik apsemtu ir susmulkiname iki vientisos masės.

Agurkuose daug vandens (95-96 proc.), mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo).
Agurkai, žalioji citrina pasižymi vėsinančiomis ir gaivinančiomis savybėmis. Šis gėrimas yra tikras išsigelbėjimas karštą vasaros dieną!
Atsispausdinti receptą
Gaivinantis agurkų kokteilis
Instructions
Agurkus ir citriną nulupame.
Įdedame visus produktus į virtuvinį kombainą, įpilame vandens, kad beveik apsemtu ir susmulkiname iki vientisos masės.

Jei mėgstate kalendrą, šis kokteilis jums.
Kalendrą vadina kiniška petražole, ir Kinijoje ji iš tiesų labai populiari. Kalendroje ypač gausu vitamino C, P ir B grupės vitaminų. Ji gerina medžiagų apykaitą, kraujo sudėtį, gerina širdies veiklą, stiprina kraujagysles, mažina skausmą sergant gastritu, turint opų, padeda suvirškinti sunkų maistą, varo tulžį, šlapimą, turi antiseptinį poveikį, mažina nervingumą, dirglumą.
Atsispausdinti receptą
Kalendrų kokteilis
Instructions
-
Įdedame visus produktus į virtuvinį kombainą, įpilame vandens, kad beveik apsemtu ir susmulkiname iki vientisos masės.

Linų sėklose yra riebalinio aliejaus, karotino, glicerinų, angliavandenių, organinių rūgščių, fermentų, vitamino A, B, E ir P. Linų sėklos yra puikus energijos šaltinis. Sėmenys skatina peristaltiką, o gleivingosios nuoviro medžiagos tinka esant gastritui, ramina virškinamąjį traktą, mažina skrandžio rūgštingumą, gydo kvėpavimo ir šlapimo sistemos sutrikimus. O šis kisielius ne tik naudingas, bet ir labai skanus!
Atsispausdinti receptą
Linų sėmenų kisielius
Instructions
Užverdame 2 l vandens, beriame linų sėmenys. Dar kartą užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 7 minutes. Puodą nuimame nuo ugnies ir paliekame 20 min. pastovėti. Retkarčiais pamaišome.
Nedideliame puode užverdame 100 ml vandens. Sumažiname ugnį. Beriame cukrų, citrinos žievelę, dedame cinamono lazdeles. Maišant verdame kol ištirps cukrus. Suberiame uogas, permaišome, dar kartą užverdame, uždengiame puodą ir nukeliame nuo ugnies.
Praaušusį linų sėmenų nuovirą perkošiame per sietelį. Nuoviras turi būti tirštas. Supilame uogų sirupą ir išmaišome.

Augalinio pieno pasirinkimas yra labai platus: migdolų, kanapių, anakardžių riešutų, sojų, ryžių, avižų. Man skaniausias yra būtent aguonų – sezamų sėklų pienas.
Sezamų sėklose yra proteino, angliavandenių, nervus stiprinančio magnio, kalcio. Jos stiprina kraujagyslių sistemą, greitina kraujo krešėjimą, gerina medžiagų apykaitą, mažina migrenos skausmus.
Aguonų – sezamo sėklų pienas padeda sustiprinti plaukus ir nagus.
Atsispausdinti receptą
Aguonų – sezamų sėklų pienas
Instructions
-
Iš vakaro užpilame aguonas ir sezamų sėklas 1 stikline vandens.
Ryte aguonas ir sezamų sėklas perplauname. Beriame į virtuvinį kombainą, dedame datules, pilame 0,5 l vandens ir sumalame iki vientisos masės.
Sumaltą masę perkošiame per dvigubai perlenktą marlę ir gerai nuspaudžiame.

Kas galėtu atsisakyti puodelio kvapnaus, skanaus, aromatingo karšto šokolado…
Atsispausdinti receptą
Karštas šokoladas su prieskoniais
Instructions
Pilame pieną į nedidelį puodą, dedame prieskonius ir užverdame.
Į dubenį pilame grietinėlę, šokoladą ir ištirpiname vandens vonelėje.
Išimame iš pieno prieskonius.
Į pieną pilame šokoladą ir užverdame.
Išpilstome ir mėgaujamės.

Tiek daug skonio viename puodelyje arbatos.
Atsispausdinti receptą
Imbierinė kinrožių arbata
Instructions
-
Į puodą pilame 1 litrą vandens ir užverdame.
Dedame visus ingredientus (išskyrus medų arba cukrų), uždengiame dangčiu.
Užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 10 minučių.
Nukošiame, išpilstome į puodelius ir pasaldiname pagal skonį.

Masala arbata – tai tradicinis gėrimas tokių šalių kaip Indija, Pakistanas, Nepalas, taip pat centrinio Azijos regiono, esančio netoli Tibeto. Pastovaus šios arbatos su prieskoniais recepto nėra, nes beveik kiekviena šeima turi savo išskirtinį, nepakartojamą arbatos paruošimo receptą.
Šiam legendiniam gėrimui jau ne vienas tūkstantis metų. Kuo gi jis geras? Tai puikus aktyvatorius. Esant silpnam virškinimui, mieguistumui, bendram silpnumui, energijos trūkumui Masala arbata bus nepakeičiama. Ji padidins Pita došą (ugnį) ir slopins įsisiautėjusią Kaphą došą, jei naudoti ajurvedinius terminus. O šaltuoju metų laiku tai bus kaip tik tinkama. Ją gerai gerti ryte, vietoje kavos, ji net geriau pabudina ir energizuoja ilgesniam laikui nei kava.
Masala pažodžiui verčiama kaip „prieskoniai“, „chai“ – pasiskolintas iš hindi žodis, todėl „masala chai“ – “arbata su prieskoniais”. Pats gėrimas turi unikalių savybių, kaip tvirtina ajurveda, nors į daugumai įprastą kinų arbatos variantą nepanašus. Jis labiau artimas angliškos tradicijos mėgėjams, kur arbata geriama su pienu (tačiau čia tikriausiai galima irgi įžvelgti Indiją, kuri ilgai buvo britų kolonija). Masala arbata Indijoje geriama jau daugiau nei tūkstantį metų.
Taip pat ši arbata padeda kovoti su peršalimu. Cinamonas varo šlapimą, valo nuodus, slopina kosulį, gerklės uždegimą ir užkimimą, gydo peršalimo ligas, varinėja organizmo skysčius, sušildo šąlančias galūnes. Gvazdikėlis – puikus antiseptikas ir priešuždegiminė priemonė. Imbieras – nepakeičiama priešuždegiminė priemonė. Kardamonas šalina iš organizmo gleives, dėl to yra vartojamas gydant astmą, bronchitą, peršalus ir kosint.
Atsispausdinti receptą
Masala chai
Instructions
-
Plonai supjaustome imbierą.
Visus ingredientus dedame į puodą.
Užpilame 500 ml vandens, užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 10 minučių.
Arbatą nukošiame. Tiekiame šilta su citrina ir medumi.

Kale kopūstai – tai lietuviškai vadinami lapiniai kopūstai. Jie dar vadinami vegetarų „jautiena“, žalumynų karaliumi ar net maistinių medžiagų bomba. Ši daržovė yra laikoma viena naudingiausių žmogaus organizmui.
Iš tokio kiekio man gavosi 3 litrai pasakiškai skanių sulčių.
Atsispausdinti receptą
Žalios, žalios sultys
Instructions
Išspaudžiame sultys ir mėgaujamės.

Chia sėklos – tikras energijos užtaisas! Gėrimas ne tik naudingas, bet ir labai skanus. Paragaukite!
Atsispausdinti receptą
Energinis gėrimas „Chia Fresca“
Instructions
Įpilame vandens i buteliuką ar stiklainiuką.
Beriame chia sėklas, užsukame ir gerai pakratome. Paliekame 10 min.
Dar kartą pakratome, įspaudžiame citrinos sulčių. Galite pasaldinti klevų arba agavų sirupu.

Rozmarinas nėra tarp mano mėgstamiausių prieskoninių žolelių, bet paskutiniu metu vis labiau su ja susidraugauju. Šis kompotas iš tiesų yra puikus!
Atsispausdinti receptą
Rabarbarų kompotas su rozmarinais
Instructions
Rabarbarą nulupame ir supjaustome 2-3 cm. ilgio gabaliukais.
Į verdantį vandenį beriame rabarbarus ir cukrų. Verdame 3-5 minutes.
Į kompotą dedame rozmarino šakelę ir verdame dar 3 minutes.
Nuimame nuo ugnies ir atvėsiname.

Žalumynai – tai ne tik prieskoniai ir patiekalų papuošimui naudojami augalai, bet ir organizmui būtinų naudingų medžiagų šaltinis.
Atsispausdinti receptą
Žalumynų kokteilis
Instructions
Įdedame visus produktus į virtuvinį kombainą (žalumynus aš dedu ant viršaus), įpilame vandens (pilu iki žalumynų) ir susmulkiname iki vientisos masės.

Man labai patinka kokteiliai su avokadu, nes jis suteikia ypatingo skonio ir glotnumo.
Atsispausdinti receptą
Žaliasis avokadų-agurkų kokteilis
Instructions
Įdėdame visus produktus į virtuvinį kombainą, įpilame kokosų vandens ir susmulkiname iki vientisos masės.
Recipe Notes
- *Stiklinė 250 ml
- Špinatus galima keisti lapiniais kopūstais, salotų lapais ir pan.