Lęšius susmulkiname (ne būtinai iki vientisos masės. Jei liks gabaliukai, nieko baisaus).
Į dubenį dedame ryžius, lęšius, beriame dribsnius, krakmolą pagardiname prieskoniais, druska ir gerai permaišome.
Drėgnomis rankomis suformuojame kukulius ir dedame į kepimo indą ištepta aliejumi.
Kukulius kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Kol virė ryžiai ir kepė kukuliai pagaminau pomidorų padažą. Pomidorus nuplauname, dedame į didelį dubenį ir užpilame verdančiu vandeniu. Nulupame nuo pomidorų odeles ir susmulkiname.
Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. ghi arba aliejaus ir beriame garstyčių sėklas. Kai sėklos nustos spragsėti, beriame kitus maltus prieskonius ir maišant kepiname 5 sekundes. Pilame pomidorų tyrę, išrūgas, pagardiname druska, pipirais,dedame lauro lapą, smulkiai pjaustytą imbierą, užverdame ir ant mažos ugnies troškiname apie 10 minučių. Retkarčiais pamaišome.
Į pomidorų padažą dedame kukulius ir troškiname dar 10 minučių. Kadangi kukuliai bus panardinti ne pilnai, apliejame juos padažu kelis kartus.
Recipe Notes
Stiklinė 250 ml
Lęšius reikia pamirkyti 3-4 val. (galima per naktį)
Iš pradžių paruošiame tešlą: į dubenį beriame manų kruopas, miltus, druską ir permaišome. Padarome duobutę, pilame alyvuogių aliejų, po trupučiuką pilame vandenį ir šakute ar peiliu nuo duobutės viduriuko pradedame maišyti tešlą. Kai šakutės jau nebereikia, tešlą minkome rankomis apie 10 minučių. Suformuojame rutuliuką ir perpjauname pusiau, tešla turi būti lygi ir vientisa. Tešlą dedame į maišelį ar suvyniojame į maisto plėvelę ir padedame šiltai 30 min.
Baklažanus supjaustome, dedame į dubenį, gausiai apibarstome druska ir paliekame 15-20 min.
Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame pievagrybius, kepame kol išgaruos skystis, pagardiname druska, pipirais, permaišome ir nukeliame.
Ruošiame baltą padažą: nedideliame puode ištirpiname sviestą ir jame apkepiname miltus (~30 sekundžių). Plona srovele pilame pieną ir nuolat maišome, kad nesusidarytu gumuliukai. Pagardiname druska ir ant silpnos ugnies verdame, kol padažas sutirštės.
Tešlą supjaustome į 3 dalis. Vieną gabaliuką paliekame, o kitus grąžiname į maišelį. Tešlą labai plonai iškočiojame ir supjaustome stačiakampiais (pas mane 11*20, nes derinau prie savo kepimo formos). Geriau daryti šiek tiek didesnius, nes tešla susitraukia.
Baklažanus nuplauname ir apkepiname keptuvėje iš abiejų pusių. Galite juos iškepti ir orkaitėje. (Aš kočiojau tešlą, kepiau baklažanus ir dariau padažą vienu metu).
Surenkame lazaniją: į kepimo formą pilame passatą, jei naudosite pomidorus savo sultyse, iš pradžių susmulkinkite
Dedame tešlos lakštus ir apibarstome sūriu (1/3 viso kiekio).
Ant viršaus dedame baklažanus ir aptepame puse baltojo padažo
Dedame tešlos lakštus ir juos aptepame pomidorų padažu.
Gilioje keptuvėje ar puode įkaitiname 2-3 v.š. aliejaus ir beriame garstyčių sėklas (uždengiame dangčių, nes pradės šokinėti po visą virtuvę). Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, dedame smulkiai supjaustytą imbierą ir maišant kepame 30 sekundžių. Beriame maltus prieskonius ir maišant kepame kelias sekundes.
Į keptuvę dedame žiedinį kopūstą ir maišant kepame 10 minučių.
Beriame žirnelius, pomidorus ir papriką. Pagardiname druska, permaišome, įpilame šiek tiek vandens, uždengiame dangčiu ir troškiname 15-20 min. (arba kol kopūstai suminkštės). Troškinimo pabaigoje pagardiname petražolėmis.
Troškinį tiekiame šilta. Man skaniausia su ryžiais
Burokėliai man viena puikiausių lietuviškų daržovių. 🙂 Tai dalinuosi dar vienu puikiu daržovių kotletuku receptu. Švelnus, saldoko skonio, puikiai dera su raugintais kopūstais.
Puikus kepsnelių receptas. Papildomai galite dėti kepintų morkų, pagardinti žalumynais. Miltus galima pakeisti bulvėmis. O ruošiant šventėms, pagardinti riešutais (prie burokėlių man labiausiai dera graikiniai riešutai). Kepsneliai skanūs ir šilti, ir šalti.
Burokėlius sutarkuojame smulkia tarka, beriame avižinius dribsnius ir permaišome.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų, Beriame garstyčių sėklas ir uždengiame. Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, beriame maltus prieskonius (išskyrus cinamoną) ir kelias sekundes maišant pakepiname.
Į burokėlių masę beriame miltus, dedame pakepintus prieskonius, pagardiname druska bei cinamonu ir gerai permaišome.
Formuojame nedidelius kepsnelius ir dedame į kepimo formą. Galite dar apvolioti miltuose arba kviečių gemaluose
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
Baklažanus supjaustome, gausiai apibarstome druska ir paliekame 15-20 min.
Gerai nuplauname, nusausiname, pagardiname kario prieskoniais, apšlakstome aliejumi ir gerai permaišome.
Baklažanus kepame įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje 20 minučių arba keptuvėje (kepant orkaitėje mažiau prisigeria riebalų).
Pomidorus smulkiai supjaustome arba sutriname.
Dideliame puode įkaitiname 2 v.š. ghi arba aliejaus. Beriame garstyčių sėklas ir uždengiame. Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, dedame tarkuotą arba smulkiai supjaustytą imbierą ir čilį pipirą, maišant kepame apie 30 sekundžių. Beriame asafetidą, ciberžolę ir kalendrą, maišant kepame kelias sekundes. Dedame pjaustytus pomidorus, pagardinama cukrumi ir druska. Padažą troškiname ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.
Supjaustome sūrį.
Kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Į puodą su padažu beriame Garam Masalą, permaišome. Dedame keptus baklažanus ir sūrį, atsargiai permaišome ir troškiname dar 5 minutes.
Labai skanus ir maistingas valgis, suteikiantis organizmui jėgų ir tvirtumo.
Khičdi – puikiai subalansuotas patiekalas ne tik Ajurvedos požiūriu, bet ir iš šiuolaikinės dietologijos pozicijų, tai puikus baltymų šaltinis.👌 Šis tobulas patiekalas lengvai virškinamas, suteikia jėgų ir gyvybingumo, tuo pačiu metu maitina visus kūno audinius.
Khičdi – tai pagrindinis patiekalas organizmo valymo praktikų metu, naudojamas organizmo atsistatymui, valymui ir atjauninimui. Padeda detoksikacijos procesui.
Khičdi – vienintelis patiekalas ajurvedinėje mityboje, nesudarantis Amos (toksinų), o priešingai – padedantis juos šalinti. Taip pat šis patiekalas subalansuoja visas tris došas – Vatą, Pitą ir Kaphą.
Užverdame 1,5 l vandens, beriame nuplautus ryžius ir dalą. Sumažiname ugnį ir verdame apie 40 minučių arba kol vanduo susigers. Pasūdyti reikėtu po 10-15 min. virimo arba pabaigoje.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 1 v.š. ghi, beriame garstyčių sėklas, uždengiame dangčių. Kai sėklos nustos spragsėti, beriame kuminą ir maišant kepame kelias sekundes. Dedame smulkiai supjaustytą imbierą ir beriame kitus prieskonius, maišant kepiname 5 sekundes.
Likus 5 min. iki ryžių-dalo virimo pabaigos, dedame į puodą pakepintus prieskonius ir gerai permaišome. Galima pagardinti prieskoninėmis žolelėmis (krapais, petražolėmis, kalendra).
Recipe Notes
Spindulines pupuoles pamirkyti 6 val. arba per naktį.
Pomidorus dedame į dubenį, užpilame karštu vandeniu. Šiek tiek palaukiame, nulupame odeles ir supjaustome nedideliais kubeliais.
Smulkiai supjaustome imbierą.
Puode ar gilioje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 1 v.š. aliejaus arba ghi. Beriame garstyčių sėklas, uždengiame dangčiu. Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, dedame imbierą ir čili pipirą, maišant kepame 10-15 sekundžių. Beriame maltus prieskonius (išskyrus Garam masalą), cukrų, sudedame pomidorus, permaišome ir troškiname ant mažos ugnies 15 minučių (retkarčiais pamaišome).
Supjaustome panyrą nedideliais kubeliais.
Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus arba ghi, dedame panyrą ir kepame kol gražiai apskrus. Išgriebiame ir dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Į pomidorų troškinį supilame vandenį, sultinį arba išrūgas, beriame žirnelius, užverdame ir verdame ant mažos ugnies 5 minutes.
Troškinį pagardiname druska, pipirais, Garam masala prieskoniais, pomidorų pasta ir permaišome.
Dedame skrudintą panyrą, atsargiai permaišome ir troškiname 5 minutes
Iš tiesų net neprisimenu kada paskutinį kartą valgiau balandėlius… Skaniausiai juos paruošdavo močiutė…mmm… Man jų gaminimas atrodė toks sudėtingas, kad net nedrįsdavau ne tai, kad pradėti, o tiesiog apie tai pagalvoti. Bet taip jų užsimaniau, kad teko paraitoti rankoves ir kibti į darbus. Nusprendžiau, kad balandėliai ant mano stalo bus ir ne bet kokie, o kaip pas močiute, na tik vegetariški. Ir man puikiai pavyko!
Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame kalendrą, ciberžolę, 1/4 a.š. asafetidos ir maišant kepiname kelias sekundes. Dedame morkas ir maišant kepame apie 10 minučių.
Į keptuvę dedame pomidorus, maišant kepame 5 minutes. Įpilame šiek tiek vandens, pasūdome ir troškiname 10 minučių.
Į keptuvę dedame panyrą, beriame riešutus, permaišome ir nukeliame nuo ugnies.
Kopūstą nuplauname, išpjauname kotelius, dedame į puodą ir užpilame verdančiu vandeniu (kadangi kopūstas šviežias, neviriau). Palaikome 10 minučių, atsargiai ištraukiame ir atskiriame lapus. Jei reikia, kopūstą užpilame dar kartą verdančiu vandeniu.
Ant lapo dedame 1-2 v.š. įdaro (priklauso nuo lapo dydžio). Užlankstome kraštelius ir susukame.
Balandėlius dedame į puodą.
Likusius kopūstus supjaustome.
Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus ir apkepiname balandėlius iš abiejų pusių.
Keptuvėje vėl įkaitiname 2 v.š. aliejaus beriame kopūstus ir maišant kepame, kol gražiai apskrus.
Dedame pomidorų padažą, permaišome, pagardiname druska, asafetida ir maišant kepame porą minučių. Įpilame vandens, kad apsemtu kopūstus, dedame grietinę, pipirus, kario lapelius ir užverdame. Padažą pilame ant balandėlių.
Bulves išverdame su lupenomis. Nulupame ir sutriname bulvių trintuve.
Dubenyje sumaišome miltus, krakmolą, ciberžolę, druską ir permaišome.
Beriame miltų mišinį į bulves ir užmaišome tešlą blynams.
Kol verda bulves, išverdame ir lęšius kaip nurodyta ant pakuotės (man reikėjo virti 20-30 minučių), pasūdome virimo pabaigoje.
Morką sutarkuojame stambia tarka ir dedame į įkaitintą su 2 v.š. aliejaus keptuvę. Maišant kepame 5 minutes, įpilame šiek tiek vandens ir troškiname 5 minutes. Išvirusius lęšius dedame į keptuvę su troškintomis morkomis, pagardiname Garam masala prieskoniais, pipirais, permaišome ir nukeliame.
Formuojame paplotėlį, dedame įdarą, suspaudžiame kraštelius, suteikiame pailgą arba apvalią formą. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, dedame blynus ir apkepame iš abiejų pusių.
Į puodą pilame 3 stiklines vandens, beriame druską ir užverdame.
Į vandenį beriame gerai nuplautus ryžius ir 1/4 st. kokosų drožlių, užverdame, sumažiname ugni ir verdame uždengus dangčiu kol ryžiai išvirs (virimo laikas nurodytas ant pakuotės)
Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame likusias kokosų drožles ir maišant kepame iki auksinės spalvos.
Troškintais kopūstais jau nieko nenustebinsi, bet šie išsiskiria turtingu skoniu ir fantastišku aromatu. Panaudojau labai daug įvairių prieskonių, tik neišsigąskite, jie tikrai nuostabiai dera tarpusavyje. Galite juos valgyti vienus, su bulvėmis arba panaudoti pyragų ar pyragėlių įdarui.
Kopūstus plonai supjaustome, morką sutarkuojame ar supjaustome šiaudeliais.
Ant vidutinės ugnies įkaitiname keptuvę, pilame 2 v.š. aliejaus.
Kai aliejus sušils, beriame kumino ir ožragės sėkla. Kai jos pradės tamsėti, dedame imbierą ir kitus maltus prieskonius (išskyrus druska ir pipirus). Permaišome.
Dedame morkas ir maišant kepame 5 minutes.
Beriame kopūstus, permaišome ir kepame dar 5 minutes.
Įpilame vandens, beriame žirnelius, permaišome, uždengiame dangčiu ir troškiname ant silpnos ugnies 15-20 minučių.
Pagardiname druska ir pipirais, permaišome ir troškiname dar 5-10 minučių.
Bengali tarkari tai kvapnus ir labai skanus bengališkas daržovių troškinys. Galite naudoti bet kokias jūsų mėgstamiausias daržoves. Šį patiekalas tiekiamas su ryžiais arba duona.