Žiedinių kopūstų troškinys su žirneliais

Troškiniai man  niekad neatsibos. Kas gali būti geriau pietums darganotą dieną?

Atsispausdinti receptą
Žiedinių kopūstų troškinys su žirneliais
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Žiedinį kopūstą supjaustome smulkesniais žiedynais.
  2. Supjaustome papriką ir pomidorus.
  3. Sukapojame petražoles.
  4. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitiname 2-3 v.š. aliejaus ir beriame garstyčių sėklas (uždengiame dangčių, nes pradės šokinėti po visą virtuvę). Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, dedame smulkiai supjaustytą imbierą ir maišant kepame 30 sekundžių. Beriame maltus prieskonius ir maišant kepame kelias sekundes.
  5. Į keptuvę dedame žiedinį kopūstą ir maišant kepame 10 minučių.
  6. Beriame žirnelius, pomidorus ir papriką. Pagardiname druska, permaišome, įpilame šiek tiek vandens, uždengiame dangčiu ir troškiname 15-20 min. (arba kol kopūstai suminkštės). Troškinimo pabaigoje pagardiname petražolėmis.
  7. Troškinį tiekiame šilta. Man skaniausia su ryžiais

Avinžirnių sriuba su riešutais

Jau ne kartą rašiau, kad genialumas slypi paprastume. Ši sriuba dar vienas įrodymas. Tik avinžirniai, paprika ir riešutai, o skonis fantastiškas.

Atsispausdinti receptą
Avinžirnių sriuba su riešutais
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Morką sutarkuojame stambia tarka arba supjaustome šiaudeliais.
  2. Papriką supjaustome šiaudeliais.
  3. Keptuvėje įkaitiname 1 v.š aliejaus arba ghi ir maišant kepame morką 5-7 minutes.
  4. Į sultinį dedame pakepintą morką, papriką ir verdame 7 minutes.
  5. 1 v.š. riešutų šiek tiek paskrudiname keptuvėje ir sukapojame.
  6. Likusius riešutus sumalame.
  7. Maltus riešutus beriame į sriubą, pilame sojų padažą, citrinos sultys, dedame avinžirnius ir verdame dar 5 minutes
  8. Sriubą išpilstome į lėkštes, pagardiname grietine ir papuošiame riešutais.

Trinta žirnių ir pomidorų sriuba

Ar žinojote, kad žirniai Senovės Indijoje ir Kinijoje buvo laikomi vaisingumo ir turto simboliu?
O dar kiek gėrio galima surasti žirniuose: vitamino C, A, PP, B grupės vitaminų, karotino, ląstelienos, gausu antioksidantų, kalio druskų, kalcio, fosforo ir geležies.

Atsispausdinti receptą
Trinta žirnių ir pomidorų sriuba
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Žirnius išverdame kaip nurodyta ant pakuotės (aš viriau apie 1 val.).
  2. Papriką supjaustome nedideliais kubeliais.
  3. Nuo pomidorų nuimame odelę ir smulkiai supjaustome arba sutriname maisto smulkintuvu.
  4. Puode, kuriame virsime sriuba, įkaitiname 1 v.š. aliejaus, beriame papriką ir maišant kepame 5 minutes.
  5. Beriame kalendrą, asafetidą ir kepame 10-15 sek.
  6. Dedame žirnius, pilame pomidorų tyrę ir sultinį. Pagardiname druska ir čili pipirais. Užverdame ir ant vidutinės ugnies verdame 15 minučių.
  7. Sriubą sutriname maisto smulkintuvu, pagardiname juodaisiais pipirais.
  8. Tiekiant pagardiname grietine ir apibarstome žalumynais.
Recipe Notes
  1. Žirnius būtina pamirkyti per naktį.
  2. Vietoje šviežių pomidorų galite naudoti konservuotus arba passatą.

Keptų daržovių padažas

Iš paprastų produktų galima pagaminti naminį, labai skanų, sodraus skonio padažą, kuriame nėra jokių cheminių priedų. Man patinka orkaitėje keptos daržovės, nes pasižymi intensyvesniu skoniu, jos apskrunda ir įgauna papildomo saldumo.

Atsispausdinti receptą
Keptų daržovių padažas
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Perpjauname pomidorus pusiau ir išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstome cukrumi, čiobrelių lapeliais ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
  2. Kepame iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
  3. Papriką patepame aliejumi ir dedame ant kepimo skardos ir kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min.
  4. Papriką dedame į maišelį ir palaikome 10 min
  5. Daržoves nulupame, dedame į smulkintuvą, pagardiname druska, pipirais, asafetida, citrinos sultimis ir sutriname iki vientisos masė.

Gaspačio

Pagaliau karaliauja skaniausių, šviežiausių daržovių metas. Laikas ruošti ispanišką šaltsriubę – gaspačio 🙂
Šį kartą gaminau laikydamasi ajurvedos mitybos taisykles, todėl nedėjau svogūno, česnako, o actą pakeičiau žaliosios citrinos sultimis. 
Labai skanu ir gaivu! Jei norite pavalgyti sočiau, padarykite prie šios nuostabios sriubos skrebučius  su mocarelos sūriu.

Atsispausdinti receptą
Gaspačio
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Pomidorus įpjauname kryžiuku, užpilame verdančiu vandeniu, palaikome 1-2 minutes, perliejame šaltu vandeniu ir nuimame odelę.
  2. Daržoves supjaustome nedideliais gabaliukais ir beriame į virtuvinį kombainą.
  3. Pagardiname druska, pipirais, įpilame alyvuogių aliejų ir citrinos sultys.
  4. Susmulkiname iki vientisos masės.
  5. Sriubą dedame į šaldytuvą ir palaikome 1 valandą.
Recipe Notes
  1. Prieš valgant palaikykite sriuba 15 min kambario temperatūroje.

Šparaginių pupelių sriuba su pomidorais

Labai skani, lengva daržovių sriuba. Daugiau nėra ką ir bepridurti. O dabar kaip tik ir šviežių šparaginių pupelių, ir pomidorų sezonas.

Atsispausdinti receptą
Šparaginių pupelių sriuba su pomidorais
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame prieskonius.
  2. Šparagines pupeles supjaustome į 2 ar 3 dalis.
  3. Nuo pomidorų nulupame odeles ir supjaustome kubeliais (galima ir susmulkinti).
  4. Papriką supjaustome kubeliais arba šiaudeliais.
  5. Perplauname ryžius.
  6. Puode įkaitiname 2 v.š. aliejaus arba ghi, beriame prieskonius ir maišant kepame kelias sekundes.
  7. Dedame pupeles, papriką ir maišant kepame 3-5 minutes.
  8. Dedame pomidorus ir maišant kepame 3 minutes.
  9. Pilame karštą sultinį arba vandenį, beriame ryžius, pagardiname druska, užverdame ir verdame 15-20 minučių
  10. Tiekiame šiltą.

Sojos ir daržovių biryani

Biryani – vienas įspūdingiausių indiškų patiekalų. Žodis kildinamas iš persiško žodžio „berya“, reiškiančio „keptas“. Patiekalo pagrindą sudaro ryžiai, mėsa ar daržovės, jogurtas. Pas mane beprotiškai skani, aromatinga ir soti vegetariška versija.

Atsispausdinti receptą
Sojos ir daržovių biryani
Patiekalas Antri patiekalai
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Antri patiekalai
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Sojų kubelius dedame į dubenį, užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 15 min.
  2. Į kitą dubenį pilame jogurtą ir pagardiname marinatui skirtais prieskoniais (1/4 a.š. maltos ciberžolės, 1/2 a.š. tarkuoto imbiero, 1 a.š. prieskonių mišinio "Biryani masala", žiupsnelis maltų čili pipirų, 1/2 a.š. druskos). Gerai permaišome.
  3. Daržoves supjaustome nedideliais kubeliais.
  4. Nukošiame sojos gabaliukus ir atsargiai nuspaudžiame skystį.
  5. Į dubenį su marinatu dedame daržoves, sojos kubelius ir paliekame 1 val.
  6. Paruošiame kitus prieskonius.
  7. Keptuvėje įkaitiname 1 v.š. aliejaus ir beriame prieskonius (išskyrus druska bei "Biryani masala") ir maišant kepame apie 1 min.
  8. Į keptuvę dedame marinuotas daržoves su soja, permaišome ir tolygiai paskirstome.
  9. Ant viršaus tolygiai paskirstome ryžius, apibarstome druska ir "Biryani masala". Užpilame 1 1/4 stiklinės* karšto vandens. Kai ryžiai užvirs, sumažiname ugnį ir troškiname 15-20 min.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.

Daržovių keksiukai

Puikus keksiukai. Skanūs ir šilti, ir šalti. Galima tiekti su šviežių daržovių salotomis, kaip garnyrą prie įvairių kepsnelių arba valgyti vienus. Iš pradžių planavau daryti su brokoliais, žiediniais kopūstais ir žirneliais. Bet šaldytuve gulėjo viena orkaitėje kepta kukurūzų burbuolė, ant stalo kelios mažos paprikos ir… gavosi trispalvė.

Atsispausdinti receptą
Daržovių keksiukai
Servings
vnt.
Ingredients
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Brokolį išskirstome stambiais žiedynais ir apverdame (viriau 5 minutes garų puode).
  2. Papriką supjaustome nedideliais kubeliais.
  3. Nuo burbuolės peiliu nupjauname kukurūzus (jei pas jus švieži kukurūzai, galite burbuolę apvirti su brokoliais arba apkepti kartu su paprika)
  4. Keptuvėje įkaitiname 1 v.š. aliejaus arba ghi, beriame ciberžolę, asafetidą, kuminą ir maišant kepame 3-5 sekundes. Beriame papriką ir maišant kepame 3-5 minutes.
  5. Brokolius išskirstome mažesniais žiedynais.
  6. Daržoves dedame į dubenį, pagardiname druska, pipirais ir atsargiai permaišome.
  7. Beriame 50 g. sūrio ir permaišome.
  8. Ruošiame tešlą: į dubenį įpilame vandens, beriame miltus, pagardiname kalendros lapeliais, druska, pipirais ir gerai išplakame (tešla turėtu gautis kaip lietiniams)
  9. Keksiukų formeles ištepame sviestu arba aliejumi. Dedame 2 v.š. daržovių ir šiek tiek paspaudžiame.
  10. Ant viršaus pilame 2-3 v.š. tešlos.
  11. Apibarstome sūriu
  12. Keksiukus kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.

Humusas su keptomis paprikomis

Humusas yra fantastiškai skanus ir labai greitai paruošiamas užkandis. Mėgstu jį valgyti su daržovėmis, lavašu, tepti ant duonos. Šį kartą nusprendžiau paįvairinti klasikinį receptą ir įdėjau orkaitėje keptą papriką. Ir skanu, ir spalva gavosi labai graži.  Valgėm su namie kepta indiška sluoksniuota duona – „Paratha“. 

Atsispausdinti receptą
Humusas su keptomis paprikomis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Visus ingredientus sudedame į virtuvinį kombainą ir sumalame iki vientisos masės, jei humusas gaunasi per tirštas, įpilame šiek tiek virinto vandens (užtepo konsistencija turėtu būti panaši į pomidorų pastą).
  2. Tiekiant humusą, apibarstome paprikos milteliais (tai nėra būtina, bet taip tiesiog skaniau) ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Recipe Notes
  1. Recepte nurodytus prieskonius galite pakeisti prieskonių mišiniu „Garam masala“.

Raudonųjų lęšių sriuba su orkaitėje kepta paprika

Kai lauke taip šalta, norisi tik sočių ir šildančių sriubų. Ši sriuba yra kvapni, aromatinga, labai skani ir tikrai sušildys jus bet kokiu oru.

Atsispausdinti receptą
Raudonųjų lęšių sriuba su orkaitėje kepta paprika
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Gerai nuplauname lęšius ir išverdame kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Kol verda lęšiai paruošime daržoves. Papriką nuplauname, dedame į kepimo formą ir kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių. Iškeptą papriką dedame į maišelį ir paliekame 10 min. Nuimame odelė, išimame sėklytes ir supjaustome.
  3. Morką sutarkuojame stambia tarka. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame morką ir maišant kepame 5 minutes.
  4. Į puodą, kuriame virsime sriubą, beriame išvirtus lęšius, dedame keptas daržoves ir užpilame sultiniu (aš mėgstu tirštas sriubas, todėl įpyliau 1/2 l). Užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 10 minučių.
  5. Keptuvėje įkaitiname 1 v.š. aliejaus, beriame kuminą ir ciberžolę, permaišome ir pakaitiname 2-3 sekundes. Keptuvės tūrinį pilame į sriubą. Pagardiname rūkyta paprika ir druska.
  6. Baigus virti, sriubą sutriname maisto smulkintuvu.
  7. Tiekiame šiltą su grietine arba pagardinta citrinos sultimis ir žalumynais.
Recipe Notes
  1. Lęšius galima pakeisti avinžirniais, žirniais ar pupelėmis. 

Žiediniai kopūstai pomidorų padaže

Šiais metais žiediniai kopūstai yra mano mėgstamiausia daržovė. Tai nedaugžodžiausiu ir pasidalinsiu nuostabaus, kvapnaus daržovių troškinio receptu. Ypatingos tekstūros padažui suteikia anakardžių riešutai.

Atsispausdinti receptą
Troškinti žiediniai kopūstai pomidorų padaže
Patiekalas Antri patiekalai
Virtuvė Ajurvedinė
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Antri patiekalai
Virtuvė Ajurvedinė
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Nuo pomidorų nuimame odelę ir supjaustome kubeliais.
  2. Smulkiai supjaustome imbierą. Nuplauname riešutus.
  3. Keptuvėje įkaitiname 1 v.š. aliejaus, beriame pomidorus, riešutus ir maišant kepame kol pomidorai suminkštės. Paruoštus pomidorus susmulkiname iki vientisos masės.
  4. Žiedinį kopūstą supjaustome.
  5. Smulkiais kubeliais supjaustome morką ir bulvę. Papriką supjaustome juostelėmis.
  6. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus. Dedame lauro lapą, cinamono lazdelę ir maišant kepame ant silpnos ugnies apie 30 sekundžių. Beriame maltus prieskonius (ciberžolę, kalendrą, kuminą bei asafetidą) ir maišant kepame kelias sekundes.
  7. Į keptuvę pilame paruoštą pomidorų padažą, pagardiname druska ir maišant kepame apie 1 min.
  8. Pilame jogurtą ir gerai permaišome.
  9. Beriame daržoves ir permaišome.
  10. Įpilame 1-2 stiklines vandens ir permaišome. Užverdame ir troškiname ant silpnos ugnies 20 min.
  11. Likus 5 min. iki gaminimo pabaigos pagardiname Garam Masala, čili, ožragės lapeliais (patrinkite tarp pirštų) ir žalumynais.
  12. Tiekiame šiltą. Papildomai prie šio troškinio galima išvirti ryžių arba iškepti paplotėlių.

Daržovių sriuba su ryžiais

Labai mėgstu kopūstų sriubą (šviežių ar raugintų, brokolių ar žiedinių kopūstų). Šį kartą šiek tiek sotesnė, turtingesnio skonio versija. 

Atsispausdinti receptą
Daržovių sriuba su ryžiais
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Papriką supjaustome kubeliais.
  2. Morką sutarkuojame stambia tarką.
  3. Kubeliais supjaustome pomidorus (gerai būtų nuimti odeles).
  4. Bulves supjaustome kubeliais.
  5. Plonai supjaustome kopūstus.
  6. Į verdantį sultinį beriame nuplautus ryžius. Kai sultinys užvirs, dedame bulves ir kopūstus, sumažiname ugnį ir verdame 20-25 min.
  7. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. pasirinktų riebalų, beriame asafetidą, ciberžolę ir maišant kepame 5 sekundes. Dedame morką, papriką ir maišant kepame 3 minutes.
  8. Keptuvės turinį kartų su pomidorais dedame į puodą, pagardiname druska, pipirais ir verdame likusį laiką.
  9. Tiekiame šiltą su grietine.