Bengališkas sabdžis

arba daržovės grietinėlės padaže. Šis troškinys yra pasakiškai skanus. Keičiant daržoves, gausite vis naują patiekalą. Šiam troškiniui daržoves ruošiamos atskirai. Jas galima kepti keptuvėje, orkaitėje arba paruošti garų puode, kaip jums labiau patinka. Tada belieka tik sumaišyti su padažu ir skanus patiekalas jau garuoja ant jūsų stalo. 

Atsispausdinti receptą
Bengališkas sabdžis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame daržoves: morką supjaustome griežinėliais, baklažanus – kubeliais, žiedinį kopūstą ir brokolius – žiedynėliais.
  2. Morkas dedame į kepimo indą, apšlakstome aliejumi, pagardiname druska. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
  3. Baklažanus beriame į dubenį, gausiai apibarstome druska ir paliekame 15 minučių.
  4. Baklažanus gerai nuplauname, dedame į kepimo indą, apšlakstome aliejumi, pagardiname prieskonių mišinių „Garam masala“, permaišome ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
  5. Įkaitiname keptuvę, pilame 1 v.š. aliejaus arba ghi, dedame žiedinius kopūstus, maišant kepame 5 minutes. Dedame brokolius ir kepame dar 5 minutes. Pilame 1/4 stiklinės karšto vandens, uždengiame ir troškiname 5 minutes.
  6. Panyrą supjaustome kubeliais ir apkepiname iš abiejų pusių.
  7. Sudedame paruoštas daržoves, panyrą į dubenį ir atidedame.
  8. Puode įkaitiname 1 v.š. aliejaus, beriame prieskonius ir kepiname 5 sekundes, pilame grietinėlę, dedame grietinę, pagardiname druska ir gerai permaišome. Padažą kaitiname iki užvirimo.
  9. Paruoštą padažą pilame ant daržovių ir atsargiai permaišome. Galima papildomai pagardinti žolelėmis (krapais, petražolėmis ar kt.).
  10. Tiekiame šilta su pasirinktu garnyru.

Moliūgų karis

Skanus, kvapnus, aštrus moliūgų troškinys. 

Atsispausdinti receptą
Moliūgų karis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Moliūgą supjaustome kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame imbierą ir maišant kepame 1 minutes.
  3. Dedame supjaustytą čilį ir prieskonius. Maišant kepame 30 sek.
  4. Į keptuvę dedame moliūgą, permaišome ir kepame 1-2 minutes.
  5. Pilame kokosų pieną, vandenį, pagardiname druska ir užverdame ant didelės ugnies.
  6. Troškiname ant mažos ugnies uždengus dangčiu kol moliūgas suminkštės. (apie 10 min.).
  7. Tiekiame su ryžiais.

Spindulinių Mung pupuolių sriuba

Nebuvau šių pupuolių mėgėja, nors ir žinojau apie nauda. Jos yra labai maistingos, gerai virškinamos ir nesukelia pilvo pūtimo. Šiandien atradau jas iš naujo. Labai, labai skani sriuba. Šiai sriubai galite naudoti savo mėgstamus prieskonius. Taip pat papildomai įdėti daržovių (tinka pomidorai, bulvės, žiediniai kopūstai, brokoliai), bet man nieko netrūko.

Sriuba turtinga baltymais, lengvai virškinama ir naudinga žmonėms, turintiems problemų su virškinimu. Ji padeda subalansuoti visas tris došas.

Skonis: saldus

Poveikis: vėsina, subalansuoja došas

Pupuolės arba Mung – indiškos žalios spalvos ankštinės daržovės (pupelės). Jos saldoko skonio ir vėsinančio poveikio. Žaliosios pupuolės labai paplitusios indų virtuvėje. Kas visiškai nestebina. Tai labai vertingas savo maistingomis savybėmis produktas, kuris suteikia organizmui baltymus, skaidulas, o taip pat visą spektrą būtinų vitaminų ir mineralų., tokių kaip magnis, fosforas, folio rūgštis, vitaminai A, E, C.

Skirtingai nei dauguma ankštinių, pupuolės puikiai įsisavinamos ir net gerina virškinimą, todėl labai gerai tinka žmonėms, turintiems skrandžio-žarnyno problemų, nusilpusiems ir pagyvenusiems.

Pupuolės, kaip ir visi ankštiniai, reikalauja ilgo mirkymo. Suteikti naujų skonių ir sustiprinti došas balansuojančias pupuolių savybes padeda ciberžolė,  kuminai, krapai ir kalendra (galite dėti pagal save).

Atsispausdinti receptą
Spindulinių pupuolių (mung pupelių) sriuba
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Į puodą pilame vandenį, dedame gerai nuplautas pupuoles, 1 v.š. ghi sviesto, užverdame ir verdame ant mažos ugnies 40-50 minučių.
  2. Baigiant virti pupuolėms paruošiame prieskonius. Ant vidutinės ugnies įkaitiname keptuvę, dedame 1 v.š. ghi, beriame smulkiai pjaustytą imbierą ir maišant kepame 1 minutę. Beriame kario prieskonius, asafetidą, maišant kepiname kelias sekundes. Prieskonių mišinį dedame į sriubą, pagardiname druska ir permaišome.
  3. Stambia tarka sutarkuojame panyrą. Dedame į sriubą, permaišome, užverdame ir nukeliame nuo ugnies.
  4. Tiekiant apibarstome žalumynais.
Recipe Notes
  1. Šios sriubos gaminimu reiktų pasirūpinti iš anksto. Nuplaukite pupuoles ir pamerkite jas dideliame vandens kiekyje nakčiai arba bent 2-4 valandoms. Ryte nupilkite vandenį, perplaukite pupuoles.
  2. Ši sriuba puikiai tinka iškrovos dienai, tik aišku panyro dėti jau nereikėtu.
  3. Pupuolių bei prieskonių galite įsigyti ajurvedinėje parduotuvėje Ajurveda24.lt

Moliūgų ir pomidorų čatnis (Chutney)

Prekybos centre galima nusipirkti įvairių paruoštų padažų. Pasirinkimas iš tiesų labai didelis. Tačiau namie pagaminti padažai ir žymiai skanesni, ir be abejo sveikesni. Šį padažą gaminau prie panyro kepsnelių. Buvo labai skanu!

Atsispausdinti receptą
Moliūgų ir pomidorų čatni
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame prieskonius.
  2. Moliūgą sutarkuojame stambia tarka. Nuo pomidoro nulupame odelę ir supjaustome kubeliais.
  3. Puode arba keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus arba ghi, beriame garstyčių bei kumino sėklas, uždengiame dangčiu ir palaukiame kol garstyčių sėklos nustos spragsėti. Dedame imbierą ir maišant kepame apie 20 sekundžių.
  4. Į puodą dedame moliūgą, pomidorą ir įpilame 50 ml vandens. Pagardiname asafetida, aštriosios paprikos milteliais, kalendros lapeliais ir druska. Uždengiame dangčiu ir troškiname 15 min. (retkarčiais pamaišome ir jei reikia įpilame dar vandens).
  5. Padažą pagardiname cukrumi, prieskonių mišiniu "Curry Masala", citrinos sultimis ir troškiname dar 5 min. (uždengti nereikia).
  6. Padažą sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės (nebūtinai).
Recipe Notes
  1. Jei padažą gaminate su ghi, tuomet jį geriau valgyti šiltą
  2. Šis padažas tiks prie įvairių kepsnelių, makaronų, ryžių ir kt. patiekalų