Šokoladinis tortas „Giriradžas“

Pagaliau prisiruošiau ir iškepiau tortą. Meluočiau jei pasakyčiau, kad viskas buvo greitai, lengvai ir paprastai. Sunkiausias darbas man buvo perpjauti biskvitą per pusę, o atsakingiausias torto surinkimas. Bet man pavyko! Tai jei jus norite pabandyti iškepti tortą, bet vis dvejojate, kepkite drąsiai, pavyks ir jums.
Tortas skirtas šokogolikams. Šokoladinis biskvitas, šokoladinis kremas, šokoladinis glajus. Toks šokoladinis, šokoladinis su apelsinu aromatu.

Atsispausdinti receptą
Šokoladinis tortas „Giriradžas“
Virtuvė Vegetariška
Servings
tortas
Ingredients
Tešla
Glajus
Papildomai
Papuošimas
Virtuvė Vegetariška
Servings
tortas
Ingredients
Tešla
Glajus
Papildomai
Papuošimas
Instructions
  1. Iš pradžių paruošiame kepimo formą (pas mane su nuimamais kraštais): dugną išklojame kepimo popieriumi, ištepame sviestu ir apibarstome manų kruopomis.
  2. Į dubenį pilame kondensuotą pieną, aliejų ir išplakame.
  3. Dedame apelsino žievelę, beriame kepimo miltelius ir sodą. Ant sodos pilame 2 v.š. citrinos sulčių (turi suputoti).
  4. Išplakame vėl.
  5. Beriame vieną stiklinę miltų ir išplakame. Įpilame apelsinų sulčių, beriame likusią stiklinę miltų ir išplakame. Turėtu gautis tiršta ir puri masė.
  6. Beriame vieną stiklinę miltų ir išplakame. Įpilame apelsinų sulčių, beriame likusią stiklinę miltų ir išplakame. Turėtu gautis tiršta ir puri masė.
  7. Tešlą padaliname į dvi dalys, pilame į kepimo formą ir kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių (tikriname mediniu pagaliuku). Kol kepa pirmas biskvitas, dubenį su likusia tešla uždengiame plėvele.
  8. Biskvitą ištraukiame iš orkaitės, leidžiame šiek tiek atvėsti. Išimame iš formos ir atvėsiname.
  9. Taip pat iškepame antrą biskvitą.
  10. Atvėsusius biskvitus perpjauname pusiau (viršų nupjauname) ir uždengiame plėvele arba dedame į maišelius.
  11. Ruošiame kremą: šokoladą ištirpiname garų vonelėje ir atvėsiname.
  12. Iš apelsinų išspaudžiame sultys (pas mane gavosi ~270 ml).
  13. Į dubenį dedame maskarponę, plakant pilame šokoladą ir 1/3 apelsinų sulčių (90 ml.)
  14. Surenkame tortą (aš tai dariau kepimo formoje). Šonus išklojame kepimo popieriumi. Dedame biskvitą.
  15. Biskvitą sulaistome apelsinų sultimis (~45 ml), ant viršaus tepame džemą (50 g.).
  16. Tolygiai paskirstome 1/5 kremo.
  17. Ant kremo dedame antrą biskvitą, šiek tiek paspaudžiame, sulaistome apelsinų sultimis (~45 ml), tepame džemą (50 g.), paskirstome 1/5 kremo.
  18. Ir kartojame vėl: ant kremo dedame antrą biskvitą, šiek tiek paspaudžiame, sulaistome apelsinų sultimis (~45 ml), tepame džemą (50 g.), paskirstome 1/5 kremo.
  19. Ant kremo dedame ketvirtą biskvitą, sulaistome apelsinų sultimis (45 ml), paskirstome likusi kremą.
  20. Tortą pastatome į šaldytuvą 1 val.
  21. Liko tik papuošti tortą: į prikaistuvį dedame sviestą, šokoladą.
  22. Ištirpiname ant silpnos ugnies.
  23. Glajų atvėsiname ir apipilame tortą. Apibarstome smulkintais riešutais ar šokolado drožlėmis.
  24. Tortą dedame į šaldytuvą 2 val.
Recipe Notes
  1. Kepimo forma 18-20 cm.
  2. Stiklinė 250 ml.
  3. Vietoje abrikosų džemo galite rinktis kitą.

Obuolių pyragas su riešutais

Labai skanus, drėgnas, purus, minkštas obuolių pyragas. Vietoje obuolių tiks kriaušės arba slyvos, o migdolus galite pakeisti jūsų mėgstamais riešutais.

Atsispausdinti receptą
Obuolių pyragas su riešutais
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Sviestą išsukame su cukrumi.
  2. Į sviesto-cukraus masę pilame kefyrą.
  3. Beriame sodą, užpilame citrinos sultimis ir permaišome.
  4. Beriame persijotus miltus ir užmaišome tirštą tešlą.
  5. Tešlą dedame į kepimo popieriumi išklotą formą.
  6. Ant viršaus beriame kapotus riešutus.
  7. Ant riešutų sluoksnio dedame plonai pjaustytus obuolius ir apibarstome cukraus ir cinamono mišiniu.
  8. Pyragą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 min. (kepimo laikas priklauso nuo formos dydžio.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.
  2. Kefyrą galima pakeisti jogurtu arba grietine.
  3. Dalį šviesių kvietinių miltų galima pakeisti pilno grūdo.
  4. Aš kepiau 20 cm kepimo formoje ir gavosi aukštas ir ilgai kepė, todėl rekomenduočiau pasirinkti didesnę.

 

Žiedinių kopūstų troškinys su žirneliais

Troškiniai man  niekad neatsibos. Kas gali būti geriau pietums darganotą dieną?

Atsispausdinti receptą
Žiedinių kopūstų troškinys su žirneliais
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Žiedinį kopūstą supjaustome smulkesniais žiedynais.
  2. Supjaustome papriką ir pomidorus.
  3. Sukapojame petražoles.
  4. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitiname 2-3 v.š. aliejaus ir beriame garstyčių sėklas (uždengiame dangčių, nes pradės šokinėti po visą virtuvę). Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, dedame smulkiai supjaustytą imbierą ir maišant kepame 30 sekundžių. Beriame maltus prieskonius ir maišant kepame kelias sekundes.
  5. Į keptuvę dedame žiedinį kopūstą ir maišant kepame 10 minučių.
  6. Beriame žirnelius, pomidorus ir papriką. Pagardiname druska, permaišome, įpilame šiek tiek vandens, uždengiame dangčiu ir troškiname 15-20 min. (arba kol kopūstai suminkštės). Troškinimo pabaigoje pagardiname petražolėmis.
  7. Troškinį tiekiame šilta. Man skaniausia su ryžiais

Agurkų ir špinatų kokteilis

Atsispausdinti receptą
Agurkų ir špinatų kokteilis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Įdėdame visus produktus į virtuvinį kombainą (žalumynus aš dedu ant viršaus), įpilame vandens (pilu iki žalumynų) ir susmulkiname iki vientisos masės.

Avinžirnių sriuba su riešutais

Jau ne kartą rašiau, kad genialumas slypi paprastume. Ši sriuba dar vienas įrodymas. Tik avinžirniai, paprika ir riešutai, o skonis fantastiškas.

Atsispausdinti receptą
Avinžirnių sriuba su riešutais
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Morką sutarkuojame stambia tarka arba supjaustome šiaudeliais.
  2. Papriką supjaustome šiaudeliais.
  3. Keptuvėje įkaitiname 1 v.š aliejaus arba ghi ir maišant kepame morką 5-7 minutes.
  4. Į sultinį dedame pakepintą morką, papriką ir verdame 7 minutes.
  5. 1 v.š. riešutų šiek tiek paskrudiname keptuvėje ir sukapojame.
  6. Likusius riešutus sumalame.
  7. Maltus riešutus beriame į sriubą, pilame sojų padažą, citrinos sultys, dedame avinžirnius ir verdame dar 5 minutes
  8. Sriubą išpilstome į lėkštes, pagardiname grietine ir papuošiame riešutais.

Žirnių ir moliūgo sriuba

Soti, šildanti ir labai skani sriuba. Šioje sriuboje naudojami įvairūs prieskoniai, kurie gelbėja nuo pilvo pūtimo. Tačiau jei vis tik abejojate ar gaminti šią sriubą dėl nepageidaujamų pasekmių, galite ją sutrinti, tuomet ji taps žymiai lengvesnė virškinimui.

Atsispausdinti receptą
Žirnių ir moliūgo sriuba
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Žirnius gerai nuplauname, beriame į dubenį, užpilame vandeniu ir palaikome 3-4 val. (žirnius galima užmerkti ir iš vakaro).
  2. Išmirkytus žirnius, nuplauname ir dedame į puodą ir užpilame 1 l vandens arba sultinio. Užverdame ir verdame ant mažos ugnies 20 minučių. Verdant reikėtu nuiminėti susidariusias putas.
  3. Kol verda žirniai, kubeliais supjaustome moliūgą.
  4. Paruošiame prieskonius.
  5. Supjaustome čilį.
  6. Keptuvėje įkaitiname 1 v.š. aliejaus arba ghi, beriame garstyčių sėklas ir uždengiame dangčiu. Kai sėklos nustos spragsėti, dedame čili, beriame likusius prieskonius, maišant kepiname kelias sekundes ir nukeliame nuo ugnies.
  7. Į puodą dedame moliūgą, kepintus prieskoniu, pagardiname druska ir citrinos sultimis. Sriubą užverdame ir verdame ant mažos ugnies dar 20 minučių
  8. Tiekiant galite apibarstyti žalumynais, pagardinti grietine.

Žaliasis kokteilis „Anti-age“

Atsispausdinti receptą
Žaliasis kokteilis „Anti-age“
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Įdedame visus produktus į virtuvinį kombainą, įpilame vandens, kad beveik apsemtu ir susmulkiname iki vientisos masės.

Tropinis žaliasis kokteilis

Atsispausdinti receptą
Tropinis žaliasis kokteilis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Įdėdame visus produktus į virtuvinį kombainą, įpilame kokosų vandens ir susmulkiname iki vientisos masės.

Moliūgo ir kriaušių kompotas

Atsispausdinti receptą
Moliūgo ir kriaušių kompotas
Servings
litrai
Ingredients
Servings
litrai
Ingredients
Instructions
  1. Supjaustome moliūgą ir kriaušes.
  2. Puode užviriname 2 litrus vandens. Dedame moliūgą, kriaušes ir prieskonius. Užverdame ir verdame 15 minučių.
  3. Beriame cukrų, įpilame citrinos sulčių ir verdame dar 3-5 minutes.
  4. Atvėsiname ir mėgaujamės.

Keptų daržovių padažas

Iš paprastų produktų galima pagaminti naminį, labai skanų, sodraus skonio padažą, kuriame nėra jokių cheminių priedų. Man patinka orkaitėje keptos daržovės, nes pasižymi intensyvesniu skoniu, jos apskrunda ir įgauna papildomo saldumo.

Atsispausdinti receptą
Keptų daržovių padažas
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Patiekalas Padažai
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Perpjauname pomidorus pusiau ir išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstome cukrumi, čiobrelių lapeliais ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
  2. Kepame iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
  3. Papriką patepame aliejumi ir dedame ant kepimo skardos ir kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min.
  4. Papriką dedame į maišelį ir palaikome 10 min
  5. Daržoves nulupame, dedame į smulkintuvą, pagardiname druska, pipirais, asafetida, citrinos sultimis ir sutriname iki vientisos masė.

Sūrio paplotėliai su prieskoniais

Labai skanūs, minkšti paplotėliai.

Atsispausdinti receptą
Sūrio paplotėliai su prieskoniais
Patiekalas Kepiniai
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Patiekalas Kepiniai
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Į dubenį beriame sūrį, pilame kefyrą ir permaišome.
  2. Į kitą dubenį beriame miltus, druską, juodgrūdes, sezamų sėklas ir permaišome.
  3. Į dubenį beriame sodą ir užpilame citrinos sultimis.
  4. Beriame miltus ir užmaišome minkštą tešlą (tešla gaunasi šiek tiek lipni. Miltų geriau nepadauginti, nes paplotėliai bus per kieti).
  5. Tešlą dedame ant miltais pabarstytos lentelės ir uždengiame dubeniu (galima įdėti į maišelį) ir paliekame 15-20 min.
  6. Tešlą padaliname į 10 dalių.
  7. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame ploną paplotėlį.
  8. Keptuvę įkaitiname ant vidutinės ugnies, dedame paplotėlį ir kepame kol pasidengs rudomis dėmelėmis. Apverčiame ir iškepusią pusę aptepame sviestu (nebūtinai). Nukeliame paplotėlį ant lėkštes aptepta pusę į apačią, tada aptepame kitą pusę. (Prieš dedant sekantį paplotėlį, keptuvę nuvalykite popieriniu rankšluosčiu).
  9. Šiltus paplotėlius tiekiame prie sriubos ar troškinio.
Recipe Notes
  1. *Stiklinė 250 ml.

Žalios, žalios sultys

Kale kopūstai – tai lietuviškai vadinami lapiniai kopūstai. Jie dar vadinami vegetarų „jautiena“, žalumynų karaliumi ar net maistinių medžiagų bomba. Ši daržovė yra laikoma viena naudingiausių žmogaus organizmui.
Iš tokio kiekio man gavosi 3 litrai pasakiškai skanių sulčių.

Atsispausdinti receptą
Žalios, žalios sultys
Servings
l
Ingredients
Servings
l
Ingredients
Instructions
  1. Išspaudžiame sultys ir mėgaujamės.

Bengali tarkari

Bengali tarkari tai kvapnus ir labai skanus bengališkas daržovių troškinys. Galite naudoti bet kokias jūsų mėgstamiausias daržoves. Šį patiekalas tiekiamas su ryžiais arba duona.

Atsispausdinti receptą
Bengali tarkari
Patiekalas Antri patiekalai
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Antri patiekalai
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame prieskonius.
  2. Supjaustome baklažanus.
  3. Apibarstome druska, sudedame į dubenį ir paliekame 10-15 minučių.
  4. Supjaustome šparagines pupeles į 2-3 dalis.
  5. Kubeliais supjaustome moliūgą.
  6. Baklažanus nuplauname ir supjaustome nedideliais kubeliais.
  7. Nulupame bulves ir supjaustome kubeliais.
  8. Keptuvėje arba puode įkaitiname 3 v.š. aliejaus arba ghi, beriame garstyčių sėklas ir uždengiame dangčiu. Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, suberiame kumino, pankolio ir ožragės sėklas, kario lapus ir maišant kepame apie 30 sekundžių, beriame asafetidą ir maišant kepame porą sekundžių.
  9. Beriame bulves, baklažanus ir maišant kepame 7-8 minutes.
  10. Beriame likusias daržoves ir maišant kepame dar 5 minutes.
  11. Daržoves užpilame verdančiu vandeniu arba sultinių, užverdame ir sumažiname ugnį. Pagardiname druska, cukrumi ir pipirais. Troškiname 10-15 minučių.
  12. Troškinį pagardiname citrinos sultimis ir atidengus troškiname dar apie 10 minučių arba kol padažas sutirštės.
  13. Pagardiname kapotais žalumynais, permaišome ir nukeliame nuo ugnies.

Energinis gėrimas „Chia Fresca“

Chia sėklos – tikras energijos užtaisas! Gėrimas ne tik naudingas, bet ir labai skanus. Paragaukite! 

Atsispausdinti receptą
Energinis gėrimas „Chia Fresca“
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Įpilame vandens i buteliuką ar stiklainiuką.
  2. Beriame chia sėklas, užsukame ir gerai pakratome. Paliekame 10 min.
  3. Dar kartą pakratome, įspaudžiame citrinos sulčių. Galite pasaldinti klevų arba agavų sirupu.

Orkaitėje keptos bulvės su garstyčiomis ir imbieru

Pirmas šviežias bulvytes paruošiau taip. Jei mėgstate valgyti aštriau, galite įdėti smulkiai pjaustytą čilį pipiriuką. Bulvės gaunasi labai, labai skanios, pikantiškos ir aromatingos. 

Atsispausdinti receptą
Orkaitėje keptos bulvės su garstyčiomis ir imbieru
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Bulves supjaustome į 2-4 dalis (priklauso nuo dydžio).
  2. Į nedidelį dubenį pilame aliejų, dedame garstyčias, imbierą, kuminą, druską ir permaišome.
  3. Prieskonių mišinį pilame ant bulvių. Gerai permaišome ir dedame į kepimo formą.
  4. Bulves kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-60 minučių.
  5. Tiekiant apšlakstome citrinos sultimis ir apibarstome žalumynais.

Karamelizuoti baklažanai

Aš labai mėgstu baklažanus, bet ne visada skaniai gaunasi. Ar tai labai kaprizinga daržovė, ar man tiesiog nesiseka susidraugauti. Šitaip gaminti baklažanai gavosi puikiai. 

Atsispausdinti receptą
Karamelizuoti baklažanai
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Baklažanus supjaustome juostelėmis.
  2. Dedame į kiaurasamtį, apibarstome druska (1/2 v.š.). Po 10 minučių perplauname ir nusausiname.
  3. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame baklažanus ir ant vidutinės ugnies maišant kepame 10 minučių.
  4. Beriame cukrų, pilame sojų padažą, citrinos sultys, permaišome ir maišant kepame, dar apie 10-15 minučių. Nuimame nuo ugnies, kai baklažanai bus minkšti.
  5. Tiekiame šiltus su ryžiais.

Žalumynų kokteilis

Žalumynai – tai ne tik prieskoniai ir patiekalų papuošimui naudojami augalai, bet ir organizmui būtinų naudingų medžiagų šaltinis.

Atsispausdinti receptą
Žalumynų kokteilis
Instructions
  1. Įdedame visus produktus į virtuvinį kombainą (žalumynus aš dedu ant viršaus), įpilame vandens (pilu iki žalumynų) ir susmulkiname iki vientisos masės.

Raudonųjų lęšių sriuba su mėtomis

Lengva, skani, kvapni sriubą. Ryški, spalvinga, su pikantišku mėtų prieskoniu. 

Atsispausdinti receptą
Raudonųjų lęšių sriuba su mėtomis
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame prieskonius.
  2. Lęšius perplauname. Dedame į puodą ir užpilame šaltu vandeniu arba sultiniu. Užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 15-20 minučių. Retkarčiais pamaišome ir nuimame susidariusias putas.
  3. Keptuvėje įkaitiname sviestą arba aliejų, beriame asafetidą ir kepame kelias sekundes. Dedame pomidorų padažą, beriame mėtas, čilį ir maišant kepame apie minutę.
  4. Keptuvės turinį dedame į puodą. Sriubą pagardiname cukrumi, druska ir citrinos sultimis. Užverdame ir nukeliame nuo ugnies.
  5. Sriubą sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
  6. Tiekiame šiltą su šviežia duona.

Pomidorų sriuba su panyru

Labai skani sriuba vos per 15 minučių. Dvejojau, dvejojau, nes tiesiog virti pomidorai neatrodė man skaniai, čia kaip pomidorų padažą valgyti šaukštais. Bet nusprendžiau pabandyti, o ypač, kai dabar galima turgelyje pas ūkininkus nupirkti skanių, kvapnių pomidorų. Nenusivyliau. Greiti, lengvi ir labai skanūs pietus. 

Atsispausdinti receptą
Pomidorų sriuba su panyru
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Nuo pomidorų nuimame odelę ir sutriname
  2. Panyrą sutarkuojame stambia tarka.
  3. Puode įkaitiname aliejų ir beriame kuminą. Maišant kepame kelias sekundes. Pilame pomidorų tyre. Užverdame.
  4. Sriubą pagardiname druska, cukrumi ir citrinos sultimis.
  5. Dedame panyrą, užverdame ir nukeliame.
  6. Sriubą pagardiname kapotais žalumynais.
  7. Tiekiant apibarstome riešutais, sėklomis arba džiūvėseliais.
Recipe Notes
  1. Vietoje krapų tiks kalendra ar bazilikai.

Grikių miltų sklindžiai

Kiekvienoje kultūroje yra pasninko tradicijos – pilno arba dalinio susilaikymo nuo maisto ir gėrimo vartojimo. Ekadašis – pasninkavimo laikymąsi pagal vedines tradicijas. Šią dieną atsisakoma ankštinių bei grūdinių patiekalų 
Todėl šie grikių miltų sklindžiai yra puikus pasirinkimas pusryčiams per Ekadašį. 

Atsispausdinti receptą
Grikių miltų sklindžiai
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Bananus, 1 v.š. cukraus dedame į smulkintuvą, įpilame 100 ml vandens ir susmulkiname iki vientisos masės.