Karamelinis vyniotinis

Tai yra fantastiškai skanus ir gražus desertas, kuriuo galima papuošti šventinį stalą.

Atsispausdinti receptą
Karamelinis vyniotinis
Virtuvė Vegetariška
Servings
vyniotinis
Ingredients
Biskvitas
Kremas
Papildomai
Virtuvė Vegetariška
Servings
vyniotinis
Ingredients
Biskvitas
Kremas
Papildomai
Instructions
Pagrindo paruošimas
  1. Į dubenį beriame miltus. cinamoną, sodą, kepimo miltelius, imbierą, druską, ciberžolę ir permaišome.
  2. Į maisto smulkintuvą dedame moliūgą ir sutriname iki vientisos masės.
  3. Moliūgo tyrę perpilame į dubenį. Beriame cukrų, pilame vanilės ekstraktą ir gerai permaišome. Įpilame sviesto ir permaišome dar kartą.
  4. Po trupučiuką beriame miltus ir užmaišome tešlą.
  5. Tešlą pilame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir tolygiai paskirstome.
  6. Kepame iki 180 laipnių įkaitintoje orkaitėje 12-15 minučių.
  7. Kol kepa biskvitas, ant stalo padedame švarų rankšluostį ir apibarstome cukraus pudra. Biskvitą ištraukiame, dedame ant rankšluosčio ir nuimame kepimo popierių.
  8. Suvyniojame ir paliekame 1 valandai atvėsti.
Kremas
  1. Į dubenį dedame kreminį sūrį, beriame cukraus pudrą (pudrą aš padariau pati iš rudojo cukraus) ir gerai permaišome. Pastatome kremą į šaldytuvą.
Vyniotinio formavimas
  1. Išvyniojame atvėsusį biskvitą ir užtepame kremą.
  2. Atsargiai suvyniojame, įsukame į plėvelę ir palaikome šaltai 2 valandas.
  3. Prieš tiekiant nuimame plėvelę ir apibarstome cukraus pudra.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.

Varškės sausainiai su riešutais

Kiek teko kepti sausainius su varške, man jie visi tobuli. Tai net būtų sunku išsirinkti mėgstamiausią receptą. Vieninteliai sausainiai, kuriais man nesinori dalintis.

Atsispausdinti receptą
Varškės sausainiai su riešutais
Servings
vnt.
Ingredients
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Sviestą gerai ištriname su cukrumi ir druska.
  2. Dedame varškę ir gerai permaišome.
  3. Beriame miltus su cinamonu ir užmaišome minkštą tešlą.
  4. Tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 1 val.
  5. Migdolus užpilame karštu vandeniu. Po 10 minučių vandenį išpilame ir vėl užpilame karštu. Palaukiame 5-10 minučių, vandenį išpilame ir nuo migdolų nuimame odeles.
  6. Atplėšiame tešlos gabaliuką, suformuojame graikinio riešuto dydžio rutuliuką, suplojame tarp delnų ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Į kiekvieno sausainio viduriuką gerai įspaudžiame riešutą.
  8. Sausainius kepame iki 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių (kepant 200 laipsnių temperatūroje, sausainiai gaunasi drėgnesni ir minkštesni. O kepant 180 laipsnių – traškesni).
  9. Atvėsiname ir mėgaujamės.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.
  2. Dalį šviesių kvietinių miltų galite pakeisti viso grūdo.

Rabarbarų pyragas

Drėgnas, minkštas, kvapnus ir labai skanus pyragas. Šį pyragą kepiau jau kelis kartus. Su obuoliais, su obuoliais ir rabarbarais, o šį kartą su rabarbarais ir razinomis. Rabarbarų rūgštumas ir razinų saldumas… mmm… 

Atsispausdinti receptą
Rabarbarų pyragas
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Rabarbarus nulupame ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
  2. Į dubenį persijojame miltus su soda, cinamonu ir citrinos rūgštimi. Beriame cukrų ir permaišome.
  3. Sviestą rankomis įtriname į miltų mišinį.
  4. Pilame kefyrą ir užmaišome tešlą.
  5. Į tešlą įmaišome rabarbarus ir razinas.
  6. Tešlą dedame į sviestu patepta ir manų kruopomis apibarstytą kepimo formą.
  7. Pyragą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
  8. Pyragą ištraukiame iš orkaitės ir atvėsiname.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.

Pyragas su šilauogėmis

Trapus veganiškas pyragas su uogomis. Net nepastebėjau kaip dingo didesnė pyrago dalis.

Atsispausdinti receptą
Pyragas su šilauogėmis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Į dubenį beriame miltus, cukrų, druską ir permaišome.
  2. Į miltų masę pilame kokosų aliejų, apelsinų sultys ir užmaišome tešlą (ilgai minkyti nereikia).
  3. Kitame dubenyje permaišome visus įdarui skirtus ingredientus.
  4. Kepimo formą lengvai ištepame aliejumi ir joje tolygiai paskirstome 2/3 tešlos.
  5. Ant viršaus dedame įdarą.
  6. Likusią tešlą patrupiname ant įdaro viršaus.
  7. Pyragą kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.
  2. Aš pyragą kepiau 22 cm formoje, bet geriau naudoti didesnė, tuomet pagrindas bus plonesnis.
  3. Dalį šviesių kvietinių miltų galima pakeisti viso grūdo.
  4. Šilauoges galite pakeisti kitomis mėgstamomis uogomis.

Obuolių pyragas su riešutais

Labai skanus, drėgnas, purus, minkštas obuolių pyragas. Vietoje obuolių tiks kriaušės arba slyvos, o migdolus galite pakeisti jūsų mėgstamais riešutais.

Atsispausdinti receptą
Obuolių pyragas su riešutais
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Sviestą išsukame su cukrumi.
  2. Į sviesto-cukraus masę pilame kefyrą.
  3. Beriame sodą, užpilame citrinos sultimis ir permaišome.
  4. Beriame persijotus miltus ir užmaišome tirštą tešlą.
  5. Tešlą dedame į kepimo popieriumi išklotą formą.
  6. Ant viršaus beriame kapotus riešutus.
  7. Ant riešutų sluoksnio dedame plonai pjaustytus obuolius ir apibarstome cukraus ir cinamono mišiniu.
  8. Pyragą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 min. (kepimo laikas priklauso nuo formos dydžio.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.
  2. Kefyrą galima pakeisti jogurtu arba grietine.
  3. Dalį šviesių kvietinių miltų galima pakeisti pilno grūdo.
  4. Aš kepiau 20 cm kepimo formoje ir gavosi aukštas ir ilgai kepė, todėl rekomenduočiau pasirinkti didesnę.

 

Kukurūzų miltų sausainiai „Moliūgėliai“

Skanūs, trapūs sausainiai papuoš jūsų Helovino šventės stalą.

Atsispausdinti receptą
Kukurūzų miltų sausainiai „Moliūgėliai“
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Kukurūzų miltus persijojame su kepimo milteliais, druska ir cinamonu.
  2. Sviestą išsukame su cukrumi.
  3. Permaišome sviesto-cukraus masę su kukurūzų miltų mišiniu (gaunasi labai lipni masė).
  4. Po trupučiuką beriame kvietinius miltus ir užmaišome tešlą.
  5. Tešlą įsukame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 30 min.
  6. Iš tešlos formuojame rutuliukus, suplojame ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos toliau vieną nuo kito.
  7. Dantų krapštuku padarome griovelius.
  8. Į sausainio vidurį dedame gvazdikėlį arba moliūgo sėklą (moliūgo uodegytė).
  9. Sausainius ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 13-15 min.
  10. Atvėsiname skardoje.
Recipe Notes
  1. Iš tokio tešlos kiekio iškepiau 14 sausainių, bet kadangi jie gan trapūs, rekomenduočiau daryti mažesnius, tuomet bus patogiau juos valgyti.
  2. Stiklinė 250 ml.

Lęšių-ryžių kukuliai pomidorų padaže

Kukuliai tobulame pomidorų padaže. Paprasta, sveika ir labai skanu.

Atsispausdinti receptą
Lęšių-ryžių kukuliai pomidorų padaže
Servings
vnt.
Ingredients
Padažas
Servings
vnt.
Ingredients
Padažas
Instructions
  1. Ryžius išverdame ir šiek tiek atvėsiname.
  2. Lęšius susmulkiname (ne būtinai iki vientisos masės. Jei liks gabaliukai, nieko baisaus).
  3. Į dubenį dedame ryžius, lęšius, beriame dribsnius, krakmolą pagardiname prieskoniais, druska ir gerai permaišome.
  4. Drėgnomis rankomis suformuojame kukulius ir dedame į kepimo indą ištepta aliejumi.
  5. Kukulius kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
  6. Kol virė ryžiai ir kepė kukuliai pagaminau pomidorų padažą. Pomidorus nuplauname, dedame į didelį dubenį ir užpilame verdančiu vandeniu. Nulupame nuo pomidorų odeles ir susmulkiname.
  7. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. ghi arba aliejaus ir beriame garstyčių sėklas. Kai sėklos nustos spragsėti, beriame kitus maltus prieskonius ir maišant kepiname 5 sekundes. Pilame pomidorų tyrę, išrūgas, pagardiname druska, pipirais,dedame lauro lapą, smulkiai pjaustytą imbierą, užverdame ir ant mažos ugnies troškiname apie 10 minučių. Retkarčiais pamaišome.
  8. Į pomidorų padažą dedame kukulius ir troškiname dar 10 minučių. Kadangi kukuliai bus panardinti ne pilnai, apliejame juos padažu kelis kartus.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml
  2. Lęšius reikia pamirkyti 3-4 val. (galima per naktį)

Keksiukai su sėklomis ir razinomis

Purūs, ne per saldūs, minkšti ir kvapnūs keksiukai.

Atsispausdinti receptą
Keksiukai su sėklomis ir razinomis
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Chią sėklas užpilame 6 v.š. vandens ir paliekame, kad išbrinktu.
  2. Į dubenį persijojame miltus su druska, prieskoniais bei kepimo milteliais, beriame cukrų ir permaišome.
  3. Beriame saulėgrąžas, sezamų sėklas, nuplautas ir nusausintas razinas ir permaišome.
  4. Pilame kefyrą, chią sėklas ir užmaišome tešlą.
  5. Tešlą dedame į sviestu pateptas keksiukų formeles.
  6. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. (tikriname mediniu pagaliuku).
  7. Keksiukus išimame ir atvėsiname ant grotelių.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.
  2. Kvietinius miltus galite pakeisti avižiniais (tik man su avižiniais miltais keksiukai buvo skanesni tą pačią dieną).
  3. Sėklas – mėgstamiausiais riešutais ar džiovintais vaisiais.

Aromatingi moliūgų keksiukai

Šie keksiukai man priminė Kalėdas. Juos kepant namie pakvipo gvazdikėliais ir cinamonu. Keksiukai gavosi labai aromatingi, minkštučiai ir labai skanūs. O su puodeliu kvapnios arbatos tiesiog fantastika. Kitą dieną liko tokie pat minkšti ir purūs.

Atsispausdinti receptą
Aromatingi moliūgų keksiukai
Servings
Ingredients
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Moliūgą supjaustome maždaug vienodo dydžio gabaliukais. Sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  2. Kepame iki 170°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 min.
  3. Iškepusius moliūgus sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
  4. Į dubenį persijojame miltus su druska, kepimo milteliais ir prieskoniais.
  5. Į kitą dubenį dedame atvėsintą moliūgų tyrę, beriame cukrų, vanilę, pilame aliejų, pieną, sirupą ir gerai išmaišome
  6. Sujungiame mases ir užmaišome tešlą.
  7. Keksiukų formeles ištepame aliejumi ir užpildome 2/3.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių (prieš išimant patikrinkite mediniu pagaliuku). Atvėsiname.
  9. Tiekiant galima apibarstyti cukraus pudra, cukrumi sumaišytu su cinamonu arba papuošti kremu.
Recipe Notes
  1. Stiklinė 250 ml.
  2. Originaliame recepte buvo 3/4 stiklinės cukraus, bet ir su 1/2 st. man buvo per saldu.
  3. Karvės pieną galima pakeisti augaliniu.
  4. Dalį miltų galima pakeisti pilno grūdo miltais.

Avižinių dribsnių ir burnočio sėklų kvadratėliai

Puikus kvadratėliai sveikam užkandžiui. Tinka pasiimti su savimi į darbą, kelionę ar įdėti vaikui į mokykla. Ne tik sveika, bet ir labai skanu.

Atsispausdinti receptą
Avižinių dribsnių ir burnočio sėklų kvadratėliai
Servings
Ingredients
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Į dubenėlį beriame čhią sėklas ir užpilame 6 a.š. vandens.
  2. Pasmulkiname riešutus.
  3. Į didelį dubenį beriame avižinius dribsnius, burnočio sėklas ir riešutus. Pagardiname cinamonu, druska ir gerai permaišome.
  4. Supjaustome datules.
  5. Į smulkintuvą dedame bananus, išmirkytas čiją sėklas, pilame kokosų aliejų, klevų sirupą, susmulkiname iki vientisos masės ir pilame ant avižinių dribsnių.
  6. Dedame datules ir gerai permaišome.
  7. Kepimo formą tepame aliejumi arba išklojame kepimo popieriumi. Paruoštą masę dedame lygiu, 1-1,5 cm. sluoksniu.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
  9. Ištraukiame, palaukiame 20 minučių ir supjaustome.
Recipe Notes
  1. Datules galima pakeisti razinomis, džiovintais abrikosais ir kt.

Kakaviniai rutuliukai su čili

Ko gero skaniausi kada nors ragauti žaliavalgiški saldainiai. Nesu jų gerbėja, bet šie pavergė mano širdį. Tobulas saldaus ir aštraus skonių derinys!

Šie fantastiški saldainiai yra absoliučiai nenuodėmingi ir nesukelia mums grėsmės priaugti svorio (kilogramais, aišku, nepatarčiau valgyti),  tačiau odos, medžiagų apykaitos procesams, virškinimui ir imunitetui jie yra tikras gėris.

Atsispausdinti receptą
Kakaviniai rutuliukai su čili
Servings
Ingredients
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Visus ingredientus dedame į smulkintuvą.
  2. Sutriname iki vientisos masės.
  3. Dedame į šaldytuvą 10-15 min.
  4. Iš masės formuojame rutuliukus, apvoliojame kokosų drožlėse, kakavoje, smilkintuose riešutuose ir palaikome šaldytuve 20 minučių.
Recipe Notes
  1. Kakavą galite pakeisti kerobu.

Varškės sausainiai

Šiems puikiems naminiams sausainiams nereikia įmantrių produktų. Jie pagaminami lengvai ir greitai. Ir dar greičiau dingsta nuo stalo. Sausainiai yra trapūs iš išorės ir minkštučiai viduje. Vaikystės skonis 🙂

Atsispausdinti receptą
Varškės sausainiai
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Varškę ištriname su kambario temperatūros sviestu.
  2. Beriame miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir užmaišome minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą
  3. Ant miltais pabarstyto stalo iškočiojame 0,5 cm storio lakštą ir stikline spaudžiame apskritimus.
  4. Vieną pusę įspaudžiame į cukrų.
  5. Sulankstome per pusę cukrumi į vidų. Vieną pusę vėl spaudžiame į cukrų.
  6. Ir vėl sulankstome per pusę cukrumi į vidų. Vieną pusę spaudžiame į cukrų.
  7. Sausainius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos cukruota puse į viršų.
  8. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

Burokėlių kepsneliai

Puikus kepsnelių receptas. Papildomai galite dėti kepintų morkų, pagardinti žalumynais. Miltus galima pakeisti bulvėmis. O ruošiant šventėms, pagardinti riešutais (prie burokėlių man labiausiai dera graikiniai riešutai). Kepsneliai skanūs ir šilti, ir šalti.

Atsispausdinti receptą
Burokėlių kepsneliai
Servings
vnt.
Ingredients
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Burokėlius sutarkuojame smulkia tarka, beriame avižinius dribsnius ir permaišome.
  2. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų, Beriame garstyčių sėklas ir uždengiame. Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, beriame maltus prieskonius (išskyrus cinamoną) ir kelias sekundes maišant pakepiname.
  3. Į burokėlių masę beriame miltus, dedame pakepintus prieskonius, pagardiname druska bei cinamonu ir gerai permaišome.
  4. Formuojame nedidelius kepsnelius ir dedame į kepimo formą. Galite dar apvolioti miltuose arba kviečių gemaluose
  5. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
  6. Tiekiame su pasirinktu padažu.

Chia sėklų pudingas „Rudens pasaka“

Chia sėklas vadina supermaistu. Kuo gi jos tokios naudingos ir kodėl mums reiktų jas būtinai įtraukti į savo racioną?

1. Chia sėklos turtingos polinesočiosiomis riebalų rūgštimis Omega-3. Kadangi mūsų organizmas savarankiškai jų nepasigamina, mums būtina gauti jų kartu su maistu. Remiantis paskutiniais moksliniais tyrimais, Omega-3 rūgštys gerina smegenų veiklą, teigiamai veikia nervų sistemą ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Chia sėklos turi daugiau Omega-3 riebalų rūgščių nei bet kuris kitas augalas, įskaitant ir linų sėmenis.

2. Chia sėklose yra 20% baltymų. Įdėdami jų į košes, salotas, žaliuosius kokteilius ir kitus patiekalus, mes gauname kokybišką augalinį baltymą, kuris organizme didina energijos atsargas ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

3. Jose yra daug ląstelienos, kuri stimuliuoja žarnyno darbą ir padeda pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas. Baltymai ir ląsteliena lėtina angliavandenių virtimo cukrumi procesą, o taip pat suteikia sotumo jausmą.

4. Sėklos yra geras mineralų ir vitaminų šaltinis. Pavyzdžiui, kalcio chia sėklose yra 5 kartus daugiau nei piene. Taip pat jose yra didelis kiekis antioksidantų.

5. Padeda mažinti svorį. Pakliuvusios į skrandį, chia sėklos susijungia su skysčiais ir išbrinksta iki 10 kartų savo apimtimi. Tai mums suteikia sotumo jausmą ir sulaiko nuo nereikalingų kalorijų vartojimo.

Кaip naudoti chia sėklas?

Dažniausiai jos dedamos į košes (pavyzdžiui, „tinginio“ avižinę košę), žaliuosius kokteilius (glotnučius) arba pabarstomi kiti patiekalai (pavyzdžiui, glotnutis dubenėlyje). O dar iš chia sėklų galima pasigaminti skaniausią pudingą.

Jei chia sėklas užmerksite ir obuolių-kriaušių pagardą paruošite iš vakaro, ryte mėgausitės nuostabiais ir maistingais pusryčiais.?
Atsispausdinti receptą
Chia sėklų pudingas "Rudens pasaka"
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Chią sėklas užpilame pienu ir gerai permaišome. Pagardiname medumi arba sirupu, permaišome dar kartą ir dedame į šaldytuvą kelioms valandoms (galite laikyti per naktį).
  2. Obuolius ir kriaušę supjaustome mažais kubeliais.
  3. Beriame į įkaitinta keptuvą, užpilame 3 v.š. vandens, uždengiame dangčiu ir troškiname ant vidutinės ugnies 2 minutes. Nuimame dangtį, pagardiname prieskoniais, permaišome ir troškiname kol išgaruos vanduo.
  4. Kai chia sėklos išbrinks, o obuolių-kriaušių pagardas atvės, sluoksniuojame į gražias stiklines ir vaišinamės.
Recipe Notes
  1. Galite rinktis savo mėgstamiausią augalinį pieną. Man dar labai skanu su kokosų-ryžių.
  2. Obuolių-kriaušių pagardas tiks prie sklindžių arba kaip įdaras lietiniams.

Chia sėklų rasite beveik kiekvienoje parduotuvėje, pavyzdžiui, www.Ajurveda24.lt

Vyšnių ir apelsinų kompotas

Atsispausdinti receptą
Vyšnių ir apelsinų kompotas
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Į užvirusį vandenį beriame vyšnias, gvazdikėlius, pipirus ir cinamoną, užverdame ir verdame 10 minučių.
  2. Dedame skiltelėmis supjaustytą 1/2 apelsino, pagardiname cukrumi, užverdame ir verdame 5 minutes.
  3. Išjungiame ir palaikome 5-10 minučių.
  4. Kompotą nukošiame, išpilstome ir mėgaujamės.

Linų sėmenų kisielius

Linų sėklose yra riebalinio aliejaus, karotino, glicerinų, angliavandenių, organinių rūgščių, fermentų, vitamino A, B, E ir P. Linų sėklos yra puikus energijos šaltinis. Sėmenys skatina peristaltiką, o gleivingosios nuoviro medžiagos tinka esant gastritui, ramina virškinamąjį traktą, mažina skrandžio rūgštingumą, gydo kvėpavimo ir šlapimo sistemos sutrikimus. O šis kisielius ne tik naudingas, bet ir labai skanus! 

Atsispausdinti receptą
Linų sėmenų kisielius
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Užverdame 2 l vandens, beriame linų sėmenys. Dar kartą užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 7 minutes. Puodą nuimame nuo ugnies ir paliekame 20 min. pastovėti. Retkarčiais pamaišome.
  2. Nedideliame puode užverdame 100 ml vandens. Sumažiname ugnį. Beriame cukrų, citrinos žievelę, dedame cinamono lazdeles. Maišant verdame kol ištirps cukrus. Suberiame uogas, permaišome, dar kartą užverdame, uždengiame puodą ir nukeliame nuo ugnies.
  3. Praaušusį linų sėmenų nuovirą perkošiame per sietelį. Nuoviras turi būti tirštas. Supilame uogų sirupą ir išmaišome.

Karštas šokoladas su prieskoniais

Kas galėtu atsisakyti puodelio kvapnaus, skanaus, aromatingo karšto šokolado…

Atsispausdinti receptą
Karštas šokoladas su prieskoniais
Servings
asm.
Servings
asm.
Instructions
  1. Pilame pieną į nedidelį puodą, dedame prieskonius ir užverdame.
  2. Į dubenį pilame grietinėlę, šokoladą ir ištirpiname vandens vonelėje.
  3. Išimame iš pieno prieskonius.
  4. Į pieną pilame šokoladą ir užverdame.
  5. Išpilstome ir mėgaujamės.

Masala chai

Masala arbata – tai tradicinis gėrimas tokių šalių kaip Indija, Pakistanas, Nepalas, taip pat centrinio Azijos regiono, esančio netoli Tibeto. Pastovaus šios arbatos su prieskoniais recepto nėra, nes beveik kiekviena šeima turi savo išskirtinį, nepakartojamą arbatos paruošimo receptą.

Šiam legendiniam gėrimui jau ne vienas tūkstantis metų. Kuo gi jis geras? Tai puikus aktyvatorius. Esant silpnam virškinimui, mieguistumui, bendram silpnumui, energijos trūkumui Masala arbata bus nepakeičiama. Ji padidins Pita došą (ugnį) ir slopins įsisiautėjusią Kaphą došą, jei naudoti ajurvedinius terminus. O šaltuoju metų laiku tai bus kaip tik tinkama. Ją gerai gerti ryte, vietoje kavos, ji net geriau pabudina ir energizuoja ilgesniam laikui nei kava.

Masala pažodžiui verčiama kaip „prieskoniai“, „chai“ – pasiskolintas iš hindi žodis, todėl „masala chai“ – “arbata su prieskoniais”. Pats gėrimas turi unikalių savybių, kaip tvirtina ajurveda, nors į daugumai įprastą kinų arbatos variantą nepanašus. Jis labiau artimas angliškos tradicijos mėgėjams, kur arbata geriama su pienu (tačiau čia tikriausiai galima irgi įžvelgti Indiją, kuri ilgai buvo britų kolonija). Masala arbata Indijoje geriama jau daugiau nei tūkstantį metų.

Taip pat ši arbata padeda kovoti su peršalimu. Cinamonas varo šlapimą, valo nuodus, slopina kosulį, gerklės uždegimą ir užkimimą, gydo peršalimo ligas, varinėja organizmo skysčius, sušildo šąlančias galūnes.  Gvazdikėlis – puikus antiseptikas ir priešuždegiminė priemonė. Imbieras – nepakeičiama priešuždegiminė priemonė. Kardamonas šalina iš organizmo gleives, dėl to yra vartojamas gydant astmą, bronchitą, peršalus ir kosint.

Atsispausdinti receptą
Masala chai
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Paruošiame prieskonius.
  2. Plonai supjaustome imbierą.
  3. Visus ingredientus dedame į puodą.
  4. Užpilame 500 ml vandens, užverdame, sumažiname ugnį ir verdame 10 minučių.
  5. Arbatą nukošiame. Tiekiame šilta su citrina ir medumi.

Moliūgo ir kriaušių kompotas

Atsispausdinti receptą
Moliūgo ir kriaušių kompotas
Servings
litrai
Ingredients
Servings
litrai
Ingredients