Varškės ir aguonų pyragas

Tobulas varškės ir aguonų duetas. Varškės arba aguonų sluoksnį galite pagardinti džiovintais vaisiais. Man šis pyragas buvo skanesnis kitą dieną. Beje, labas skanus ir minkštas pyrago pagrindas, naudosiu ir kitiems kepiniams.

Atsispausdinti receptą
Varškės ir aguonų pyragas
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Tešlos pagrindas
Aguonų sluoksnis
Varškės sluoksnis
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Tešlos pagrindas
Aguonų sluoksnis
Varškės sluoksnis
Instructions
  1. Aguonas sumalame, beriame į nedidelį puodą, pilame 180 ml pieno ir dedame sviestą. Užverdame, sumažiname ugnį ir maišant verdame 15 minučių. Krakmolą ištirpiname 10 ml pieno, pilame į aguonų masė, gerai permaišome ir nuimame nuo ugnies.
  2. Sviestą gerai ištriname su cukrumi. Dedame grietinę, beriame sodą ir permaišome. Beriame miltus ir užmaišome minkštą tešlą.
  3. Tešlą iškočiojame, dedame į kepimo formą ir subadome šakute.
  4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. arba iki auksinės spalvos.
  5. Varškę, cukrų, krakmolą, grietinę ir vanilinį cukrų dedame į dubenį ir gerai permaišome.
  6. Ant tešlos dedame aguonų mišinį, po to varškės.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-60 min.
  8. Atvėsiname, išimame iš formos, supjaustome ir tiekiame.
Recipe Notes
  1. Kepimo forma 24-26 cm.
  2. Jei naudosite birią varškę, ją geriau pertrinti per sietelį.

Kukurūzų miltų keksas su aguonomis

Labai skanus keksas be glitimo. Maišant tešlą vis norėjosi kažko įdėti papildomai ar vanilinio cukraus, ar cinamono, ar citrinos žievelės, bet paragavus supratau, kad nieko netrūko.

Atsispausdinti receptą
Kukurūzų miltų keksas su aguonomis
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Į didelį dubenį beriame avižinius dribsnius, užpilame kefyru, kad išbrinktu ir palaikome 30 minučių. Jei naudojate greito paruošimo, užteks 10 minučių.
  2. Į mažą dubenelį beriame linų sėmenys ir užpilame 2 v.š. karšto vandens.
  3. Į kitą dubenį beriame miltus, aguonas, sodą ir permaišome.
  4. Į dubenį su avižiniais dribsniais beriame cukrų, dedame linų sėmenys, pilame aliejų ir gerai permaišome.
  5. Į avižinę masę beriame miltų mišinį ir gerai permaišome.
  6. Tešlą dedame į kepimo popieriumi išklotą formą.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 min.
  8. Atvėsiname, supjaustome ir tiekiame.
Recipe Notes
  1. Kepimo forma 24-26 cm.
  2. Stiklinė 250 ml

Daržovių sriuba su aguonomis

Pasirodo aguonos tinka ne tik kepiniams ir pienui gaminti.

Atsispausdinti receptą
Daržovių sriuba su aguonomis
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Sriubos
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Į puodą įpilame litrą vandens arba sultinio, beriame aguonas. Užverdame, sumažiname ugnį ir verdame.
  2. Stambia tarka sutarkuojame morką ir moliūgą.
  3. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame asafetidą, maltą kalendrą ir muskato riešutą, pakepiname 5 sekundes ir dedame sutarkuotas daržoves. Maišant kepame apie 10 minučių.
  4. Bulves supjaustome nedideliais kubeliais.
  5. Bulves ir keptas daržoves dedame į puodą. Pagardiname druska, pipirais, dedame lauro lapą. Verdame 20 minučių (nuo užvirimo momento).
  6. Tiekiame su grietine ir žalumynais.

Kūčia (Kutja)

Šiais metais šventiniam stalui nusprendžiau pagaminti vaikystės patiekalą – Kutją. Nors ne visai vaikystės, nes papildomai dėjau aguonų, razinų ir riešutų. Močiutė darė paprastai – kviečius užpildavo medaus vandeniu ir man buvo labai skanu. O dar buvo virti ryžiai sumaišyti su razinomis ir taip pat tiekiama su medaus vandeniu. Tai buvo du mano mėgstamiausi patiekalai.

Atsispausdinti receptą
Kūčia (Kutja)
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Kviečius perrenkame, nuplauname ir užmerkiame (laikiau per naktį).
  2. Kviečius užpilame 2 st. vandens, užverdame, sumažiname ugnį ir verdame kol suminkštės.
  3. Aguonas užpilame vandeniu ir paliekame valandai, razinas – 20 min.
  4. Aguonas nukošiame ir pertriname ()nebūtinai).
  5. Riešutus sukapojame ir apkepiname sausoje keptuvėje.
  6. Kviečius nukošiame ir atvėsiname.
  7. Į dubenį beriame kviečius, razinas, aguonas, riešutus ir permaišome.
  8. Į atskirą dubenelį dedame mišinį ir užpilame medaus vandeniu (saldumą reguliuokite pagal savo skonį). Užpilui taip pat tinka ir džiovintų vaisių kompotas.

Aguonų – sezamų sėklų pienas

Augalinio pieno pasirinkimas yra labai platus: migdolų, kanapių, anakardžių riešutų, sojų, ryžių, avižų. Man skaniausias yra būtent aguonų – sezamų sėklų pienas. 
Sezamų sėklose yra proteino, angliavandenių, nervus stiprinančio magnio, kalcio. Jos stiprina kraujagyslių sistemą, greitina kraujo krešėjimą, gerina medžiagų apykaitą, mažina migrenos skausmus.
Aguonų – sezamo sėklų pienas padeda sustiprinti plaukus ir nagus.

Atsispausdinti receptą
Aguonų – sezamų sėklų pienas
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Iš vakaro užpilame aguonas ir sezamų sėklas 1 stikline vandens.
  2. Ryte aguonas ir sezamų sėklas perplauname. Beriame į virtuvinį kombainą, dedame datules, pilame 0,5 l vandens ir sumalame iki vientisos masės.
  3. Sumaltą masę perkošiame per dvigubai perlenktą marlę ir gerai nuspaudžiame.

Aguoniniai ryžiai

Taip paruošti ryžiai gaunasi kvapnūs, birūs ir labai skanūs.

Atsispausdinti receptą
Aguoniniai ryžiai
Patiekalas Antri patiekalai
Servings
asm.
Ingredients
Patiekalas Antri patiekalai
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Ryžius gerai nuplauname ir nusausiname.
  2. Keptuvėje arba puode įkaitiname 1-2 v.š. aliejaus, suberiame aguonas ir maišant kepame, kol pradės skleistis aguonų aromatas.
  3. Suberiame ryžius ir maišant kepame 1 min.
  4. Užpilame verdančiu vandeniu, pasūdome, uždengiame dangčiu ir verdame apie 15-20 minučių.

Varškiniai sausainiai su aguonomis

Visų laikų nuostabiausi ir skaniausi sausainiai. 

Atsispausdinti receptą
Varškiniai sausainiai su aguonomis
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Virtuvė Vegetariška
Servings
vnt.
Ingredients
Instructions
  1. Varškę permaišome su miltais ir kepimo milteliais.
  2. Į varškės-miltų masę pilame sviestą ir gerai permaišome.
  3. Tešlą padaliname per pusę ir įsukame į plėvelę. Dedame į šaldytuvą 30 min.
  4. Cukrų permaišome su aguonomis.
  5. Ant miltais pabarstyto stalo iškočiojame 3 mm storio lakštą ir stikline spaudžiame apskritimus (7 cm).
  6. Vieną pusę įspaudžiame į cukrų su aguonomis.
  7. Sulankstome per pusę cukrumi į vidų. Vieną pusę vėl spaudžiame į cukrų su aguonomis.
  8. Ir vėl sulankstome per pusę cukrumi į vidų. Vieną pusę spaudžiame į cukraus-aguonų masę.
  9. Sausainius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos cukruota puse į viršų.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.

Briuselio kopūstai pomidorų padaže

Jums nepatinka briuselio kopūstai? Jus tiesiog nemokate jų gaminti (čia aš apie save) 🙂 Ši nuostabi daržovė ilgam buvo patalpinta į mano juodąjį produktų sąrašą, kol vyras vietoje brokolių neatnešė briuselių. Dabar briuselio kopūstai yra reabilituoti. Gaminsiu dar ir dar!

Atsispausdinti receptą
Briuselio kopūstai pomidorų padaže
Servings
asm.
Ingredients
Servings
asm.
Ingredients
Instructions
  1. Nuo pomidorų nuimame odeles ir sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės.
  2. Smulkiai supjaustome čilį ir imbierą.
  3. Briuselio kopūstus nuplauname, nuimame pažeistus lapelius ir didesnius supjaustome į 2 dalis.
  4. Į puodą įpilame vandens, pagardiname druska ir užverdame. Dedame kopūstus ir verdame 3-5 minutes.
  5. Keptuvėje įkaitiname 2 v.š. aliejaus, beriame garstyčių sėklas ir uždengiame dangčiu. Kai sėklos nustos spragsėti, dedame imbierą, čilį, aguonas ir maišant kepame apie minute.
  6. Beriame prieskonius (asafetidą, kalendrą, ciberžolę) ir maišant kepame kelias sekundes. Įpilame pomidorų tyrę, pagardiname druska ir cukrumi.
  7. Į keptuvę dedame kopūstus ir troškiname ant silpnos ugnies 10-15 min. Likus 5 min iki troškinimo pabaigos pagardiname prieskonių mišiniu "Sambar Masala".
  8. Troškinį tiekiame šiltą su ryžiais.